Пандемията удари жестоко психиката ни, вижда се по самоубийствата и ефекта на социалните мрежи

5978
Пандемията удари жестоко психиката ни, вижда се по самоубийствата и ефекта на социалните мрежи
Снимка: iStock

Психичното здраве в глобален мащаб е понесло необратими щети заради пандемията от коронавирус. Може ли да имат голяма вина и социалните медии – отговор на този въпрос търси екип от учени.

Ако преди пандемията социалните медии бяха ползвани предимно за чатене, публикуване на селфита и снимки от ваканции, то по време на пандемията този тип медии се превърнаха в особено значима комуникационна платформа. Правителствените власти в много страни по света ги използваха, за да оповестят открития за превенция и лечение на вируса, а това ги издигна на ново ниво - те станаха основен източник на информация за пандемията. Medical News Today разглежда какво казват изследванията за използването на социалните медии и пандемията COVID-19, за да разкрие как тя е повлияла на психичното здраве.

Коронавирусът по света: Положението в Русия остава тежко

247 764 124 са отчетените заразени до момента, като 90,56 на сто от тях или 224 417 875 души са оздравели, показва статистиката на Worl...

Според Световната здравна организация (СЗО), психичните проблеми на хората по света се увеличават. Данните на организацията сочат, че около 20% от деца и юношите по цял свят са с психични разстройства. Вероятно това е и причината самоубийствата да са втората причина за смъртността при 15-29-годишните в глобален мащаб, пише БГНЕС.

Много тревожни са данните от Япония - държава, която има реноме на пример за психическа устойчивост. Броят на самоубийствата в Япония през 2020 г. се е увеличил за първи път от 11 години, - пряко следствие от проблемите и тревогите, причинени от пандемията. Това се казва в доклад на правителството, приет на заседание на японското правителство.

През миналата година над 21 000 души са посегнали на живота си в страната, което е с 912 повече спрямо предходната година. Този ръст се дължи изцяло на увеличаване на броя на самоубийствата сред работещите жени, се отбелязва в доклада. Повечето от тях са били наети на почасови или временни договори – т.е. били са сред най-засегнатата група от съкращения и намаления на плащанията поради различни карантинни ограничения. През 2019 г. Япония регистрира най-ниския процент на самоубийства от 1978 г. насам.

Внушителен е и броят на хората, които признават, че коронавирусът им е повлиял негативно: според изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, възрастните в САЩ имат симптоми на тревожност и депресия. 31% съобщават за симптоми на тревожност или депресия, 13% - че са започнали или са увеличили употребата на различни вещества с цел успокоение, 26% съобщават, че изпитват симптоми, свързани със стреса, а 11% - че имат мисли за самоубийство.

Българските политици не успяха с коронавируса*

Коронавирусът е биологичен феномен, който още с появата си започна да се преживява като политически и се превърна в тест за годност на ...

Стресът се отразява и различно на различните социални групи: възрастните испанци съобщават, че изпитват най-високото ниво на психосоциален стрес заради недостига на храна и опасността да изгубят жилището си.

Влиянието на социалните мрежи

Използването на социалните медии става все по-мащабно от създаването им през 1995 г., като според проучване на Pew Research Center, проведено между 31 август и 7 септември 2020 г., около 53% от възрастните жители в САЩ научават новините от социалните медии.

Доклад на изследователи, публикуван в Journal of Medical Internet Research, разглежда публикации в социалните медии преди март 2019 г. и установява, че в Twitter са публикувани най-много фалшиви здравни новини.

Наш учен от Станфорд пак повтори, че спасението от коронавируса няма да стане само със сегашните ваксини

Ваксините временно намаляват смъртността, защото трябва постоянно да има реимунизация – на 6 месеца. Това заяви Георги Маринов, м...

Изследователи в Китай също правят интересно проучване: сред 512 студенти, които са интервюирани от 24 март до 1 април 2020 г., за да се определи дали социалните медии са увредили психичното здраве по време на пандемията COVID-19. Резултатите показват връзка между по-високото използване на социалните медии и повишения риск от депресия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com