Патладжан: Кой трябва и кой НЕ трябва да го яде

15294
Патладжан: Кой трябва и кой НЕ трябва да го яде
Снимка: Istock / Guliver

Патладжанът е нискокалоричен продукт – той е един от най-добрите зеленчуци за отслабване. Богати е на фибри, които премахват не само излишната течност от тялото, но и токсините. Съдържа витамини от група В, витамин С, РР и каротин, както и необходими за организма минерали като калий, желязо, калций, магнезий, натрий и фосфор. Витамин С, съдържащ се в него, предпазва организма от инфекции и настинки, а витамините от група В укрепват нервната система и помагат в борбата с безсънието и депресията.

Ползи от патладжана

Антоцианинът нисунин , на който са богати патладжаните, се бори със свободните радикали, предпазва клетките от окисление и увреждане и предотвратява образуването на тумори . Антоцианините придават еластичност на стените на кръвоносните съдове, облекчават възпалението и намаляват риска от развитие на атеросклероза.

Учени разкриха какво се случва с кръвното ви, когато ядете патладжан

За тези, които са решили да спрат да пушат, този зеленчук е изключително полезен заради голямо количество витамин РР (никотинова киселина), който помага на тялото по-лесно да понесе симптомите на абстиненция.

Поради съдържанието на желязо, цинк и манган патладжаните са показани при анемия и са особено полезни за тези, които имат проблеми със съдовата система и сърцето. Те могат да се консумират при диабет и след инсулт.

патладжан

Патладжаните предотвратяват образуването на холестерол . Поради това те са много полезни за възрастни хора, за лечение и профилактика на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, придружени от отоци.

Патладжаните са полезни за кожата , защото помагат за задържане на влагата в нея и следователно помагат да се избавите от бръчките. Полезните вещества, на които са богати плодовете, помагат на тъканите да се регенерират, а кожата да се освободи от излишните мъртви клетки. Един зеленчук съдържа 10% от дневната ви норма на манган, който е от съществено значение за здрави кости и здрава кожа, според The Health Site.

Вреди от патладжаните

Патладжаните съдържат алкалоиди. При хора, предразположени към ставни проблеми, артрит и артроза, тези вещества могат да причинят възпаление. Презрелите зеленчуци могат да бъдат с високо съдържание на соланин.

Трябва да изберете млади плодове и не само защото са по-вкусни, но и заради съдържанието на коментираното вещество. Именно соланинът придава на плодовете леко горчив вкус. Освен това презрелият плод може да причини стомашни проблеми и дразнене на хранопровода.

Как можете да изберете млад патладжан? Лесно се разпознава по състоянието на кората и дръжката. Ако дръжката е кафява, зеленчукът е бил откъснат отдавна. Кората трябва да е без кафяви петна; не трябва да е набръчкана или суха, нито хлъзгава или мека.

Още: Учени разкриха какво се случва с холестерола ви, когато ядете патладжан

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com