По 1 чаша бяло вино на ден - ето как това влияе на тялото

8217
По 1 чаша бяло вино на ден - ето как това влияе на тялото
Снимка: iStock

Чаша бяло вино се съчетава отлично с паста или морски дарове. Изданието Eat This разкрива ефектите, които тази напитка има върху тялото ни.

Как бялото вино влияе на тялото?

„Бялото вино със сигурност може да бъде част от здравословна диета, особено в умерени количества“, казва Санди Юнан Брихо, изследовател в The Dish on Nutrition. В същото време тя подчертава, че Американската кардиологична асоциация препоръчва не повече от една чаша на ден за жените и не повече от две чаши на ден за мъжете.

Учени разкриха кога и как виното помага при диабет

Според д-р Ейми Лий, ръководител на диетологията в Nucific, тази напитка дори осигурява малка доза основни витамини и минерали: 3% от препоръчителната дневна доза магнезий, витамин B6, витамин B2 и ниацин и 1% от дневната доза рибофлавин и микроелементи като желязо, калций, калий, фосфор и цинк.

Коментираната напитка също съдържа антиоксиданти, които ще предпазят сърцето и белите дробове.

Според д-р Рашми Бякоди, зъболекар, експерт по здравеопазване и уелнес и редактор на Best for Nutrition, тази алкохолна напитка съдържа фенол, наречен кафеена киселина, който може да помогне за ограничаване на прогресията на сърдечно-съдови заболявания и бъбречни заболявания.

Изданието допълва, че според проучване от 2019 г., пиенето на отлежало бяло вино защитава сърцето, като помага за възстановяването на ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове. Според друго проучване на учени от университета в Бъфало, бялото вино може да има предимство пред червеното за подобряване на здравето на белите дробове.

Изданието допълва, че според изследване от 2018 г., публикувано в Journal of Nutritional Biochemistry, мишки, които са консумирали полифеноли, извлечени от бяло вино в продължение на два месеца, са имали по-нисък риск от развитие на когнитивни проблеми, водещи до болестта на Алцхаймер.

„Има често срещано погрешно схващане, че алкохолът подобрява съня, докато всъщност прави обратното“, обяснява Триста Бест, изследовател в Balance One Supplements. Алкохолът ще наруши цикъла ви на сън, което означава, че е по-вероятно сутрин да се чувствате уморени и мудни, отколкото енергични.

Една чаша вино е достатъчна, за да наруши съня ви. Финландско проучване от 2018 г. установи, че умерената консумация на алкохол (само едно питие за жените или две за мъжете) намалява качеството на съня с 24%, а дори малки количества алкохол го намаляват с 9,3%.

Тялото ви може да премине в режим на съхранение на мазнини.

Това се дължи не само на излишните празни калории, но и на освобождаването на хормони, които подвеждат тялото ви да мисли, че трябва да съхранявате мазнини. Също така, захарта във виното може да причини скок на инсулина, основният запас от мазнини в тялото.

Някои бели вина са много киселинни - много повече от червените им аналози.

Проучване от 2016 г. от университета Браун установи, че бялото вино е свързано с по-висок риск от меланом - най-смъртоносният вид рак на кожата - повече от червеното вино, бирата или други алкохолни напитки. По-конкретно, всяка чаша бяло вино на ден се свързва с 13% повишен риск от рак.

Още: Лекар: Бирата и виното предпазват от това заболяване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com