Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко свинско месо може да се яде на седмица?

28 май 2024, 19:38 часа

Свинското месо е една от храните с противоречива слава заради високото съдържание на мазнини в него. Руският диетолог д-р Людмила Микитюк препоръчва да се откажете от тлъстото свинско месо само ако имате определени стомашно-чревни заболявания. Лекарят пояснява защо това месо е полезно и в какво количество може да се консумира на седмична база без да навреди на здравето. 

Колко свинско може да ядете на седмица?

Д-р Людмила Микитюк подчертава, че тлъстото свинско месо е разрешено в количества не повече от 150 грама веднъж или два пъти седмично.

Крехко печено свинско месо с бира

Диетологът д-р Микитюк съветва потребителите да не се страхуват от тлъстото свинско месо - ако се консумира умерено, това месо може да бъде полезен продукт за функционирането на тялото и укрепването на имунната система. По-специално, тлъстото свинско може да бъде полезно като източник на витамини от група В. Достатъчното снабдяване с тези витамини е важно за поддържане на неврологично здраве, добра мозъчна функция и предотвратяване на проблеми като безсъние, податливост на депресия, когнитивен спад, наблюдаван с възрастта и дисбаланси в тялото. 

„Яденето на свинско месо е здравословно, тъй като то съдържа витамини B1, B4, B6, PP“, коментира лекарят.

Специалистът добавя, че това месо съдържа редица микроелементи, които имат положителен ефект върху функциите на имунната система (например хром, цинк, калий, фосфор).

За разлика от агнешкото и телешкото, свинското съдържа витамин B1 или тиамин, който помага за превръщането на храната в енергия. Освен това тиаминът подпомага функционирането на сърдечно-съдовата и нервната система.

Свинското месо също е богато на много други витамини и минерали, като калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, сяра, цинк и йод - всички те допринасят за нервната проводимост, формирането на скелета, киселинно-алкалния баланс и функцията на гладката мускулатура. Дори говеждото няма такъв набор от полезни вещества.

Свинското месо включва почти целия спектър от витамини от група В, които подобряват мозъчната функция, повишават концентрацията и зрително-пространственото възприятие.

Консумацията му съдейства за подобряване на функцията на щитовидната жлеза. Коментираният продукт е един от най-добрите източници на селен. Този минерал регулира производството на хормони на щитовидната жлеза, а също така нормализира хода на метаболитните процеси в нея. Редовното включване на свинско месо във вашата диета (1-2 пъти седмично) е лесен начин за поддържане на функцията на щитовидната жлеза.

Кой трябва да се откаже от свинското месо?

Хората, които имат стомашно-чревни заболявания, свързани с възпаление и увреждане на лигавицата.

Как се прави най-лесно винен кебап

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес