Подуване в жегата? Това е опасен симптом, обърнете му внимание!

13637
Подуване в жегата? Това е опасен симптом, обърнете му внимание!
Снимка: iStock/Guliver

Много хора задържат течности в горещите дни, което често води до мудност и подуване на корема. Това е съвсем нормално, но определено не е приятно. За щастие, знаейки причината за подуването на корема, можете да направите нещо по въпроса.

Физически дискомфорт

Понякога изглежда така, сякаш телата ни имат отношения на любов и омраза с жегата. От една страна, слънцето ни помага да се чувстваме по-щастливи и да произвеждаме есенциалния за нас витамин D. От друга страна, трябва да бъдем постоянно защитени от слънчеви изгаряния, дехидратация и други неудобства по време на жегата. Например в горещите дни много хора изпитват подуване в областта на ръцете, краката и стомаха.

Регулирайте температурата

Специалисти обясняват защо често се чувстваме подути, когато температурата се повиши. В отговор на високите температури тялото ни се изпотява, за да намали телесната ни температура. В този процес губим доста вода. Ако не пием достатъчно вода, за да компенсираме тази загуба, можете да се дехидратираме. След това изпитваме недостиг на вода и електролити, което нарушава храносмилането. Това създава онова познато усещане на подуване в различни зони на тялото.

Бавност и леки закуски

Друг симптом на дехидратация е бавността. Ето защо не е изненадващо, че предпочитате да се отпуснете мързеливо в горещ ден. За съжаление това всъщност може да влоши усещането за подуване. Когато имаме по-малко енергия, посягаме към храната по-бързо, за да вдигнем нивата на енергията си. Това често са сладки закуски, гевреци или продукти с кофеин. Тази храна всъщност може да предизвика още по-силно чувство на подуване.

Чувствайте се добре в кожата си

Фактът, че излагаме повече от телата си в горещите дни, означава, че много хора се чувстват неудобно с подутите си тела. Първо, добре е да знаете, че не сте сами с това. Освен това има няколко неща, които можете да направите, за да се чувствате малко по-комфортно в собствената си кожа. С тези три съвета можете да намалите подуването на корема:

1. Избягвайте дехидратация

Подути глезени през лятото? Ето как да се справите

Знаете ли, че по-голямата част от хората страдат от възпалени подути крака и глезени (и други части на тялото) поради твърде голямо зад...

Може да ви се струва, че стомахът ви е много пълен, но не позволявайте това да ви спре да пиете достатъчно вода. Отпивайте на малки глътки през целия ден и не излизайте без бутилка вода. Кокосовата вода също може да бъде полезна. Съдържа електролити, които могат да намалят симптомите на дехидратация.

2. Избягвайте определени храни

Някои храни причиняват подуване на корема, независимо колко здравословни са те. Така че, избягвайте тези продукти в горещите дни. За много хора виновниците са бобовите растения, богатите на фибри зеленчуци, кофеинът, алкохолът и содата. Ако искате да изпиете чаша вино или бира, изпийте допълнително чаша вода за всяка чаша алкохол, за да предотвратите дехидратация.

3. Мента и джинджифил

Тези две растения са известни с ефективното си действие срещу храносмилателни проблеми. В знойния ден може да не искате топъл билков чай, така че направете вкусен студен чай. Пригответе чай с прясна мента и джинджифил, оставете го да се охлади и добавете кубчета лед. По този начин веднага връщате водата в организма си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com