Повече от 40 минути сън през деня са опасни за здравето

10786
Повече от 40 минути сън през деня са опасни за здравето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Продължителният дневен сън и прекалената уморяемост са свързани с риска от възникване на метаболитен синдром – по-конкретно с нарушение на чувствителността към инсулин, заявиха медици от САЩ на 65-ата ежегодна научна сесия на Американския колеж по кардиология.

Дневният сън с продължителност повече от 40 минути рязко повишава вероятността от развитие на заболявания, свързани с нарушената обмяна на веществата, и води до повишаване на кръвното налягане, нивото на холестерол, увеличението на обема на мастната тъкан в областта на талията и нарастване на нивото на захар в кръвта.

Защо е полезен дългият сън през уикенда

Съвременният живот с неговия бесен ритъм и съблазни води дотам, че много хора не си доспиват през седмицата. Затова доста от тях предпо...

Прекалено високата уморяемост през деня също свидетелства за промяна в обмяната на веществата. Учените стигнали до тези изводи, като провели метаанализ на резултатите от 21 изследвания с участието на 30 237 азиатци и европейци. Това е най-голямото подобно изследване в света.

Медиците се интересували спят ли респондентите през деня и колко дълго. Получените данни след това се сравнявали с медицинската информация за здравословното състояние на хората.

Получените данни сочели връзка между времето за дневния сън и риска от възникването на метаболитен синдром. При тези, които спели по-малко от 40 минути, рискът от развитие на синдрома не бил висок. Дневният сън с продължителност 1,5 часа увеличавал риска от появата на това заболяване с 50%.

От друга страна, при тези, които спели по-малко от 30 минути през деня, рискът от развитие на метаболитен синдром спадал незначително. Изследването не показало пряка връзка между продължителността на съня и затлъстяването.

Сънят удвоява ефективността на паметта

Учените от университета на Ексетър (Великобритания) са открили поредната "топла вода", като са изяснили, че в навечерието преди изпит е...

Но такава връзка има между продължителността на съня и риска от възникване на метаболитен синдром, както и между метаболитния синдром и затлъстяването. Това означава, че косвено продължителният дневен сън може да провокира възникването на процеси, водещи до затлъстяване.

По-рано учените откриха, че дневният сън, който продължава повече от час, увеличава с 82% риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, които са причина за 27% от всички смъртни случаи в САЩ, и води до увеличаване на риска от развитие на диабет с 46%.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com