Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При какви заболявания НЕ трябва да ядете патладжан

18 юни 2024, 17:06 часа

Патладжаните, подобно на доматите, картофите и чушките, принадлежат към семейство Пасленови. Типичното за всички растения от него е, че те съдържат токсично вещество - соланин. В същото време патладжаните съдържат много полезни вещества.

Руският диетолог д-р Олга Гончаренко споделя при какви заболявания не трябва да се яде този зеленчук.

Вреда от патладжана

Соланинът е растителна отрова, която може да увеличи възпалението в тялото при артрит или да причини типични симптоми на отравяне: гадене, повръщане и храносмилателни разстройства.

Патладжан - как е правилно да се полива, за да не горчи

Колкото по-стар е патладжанът, толкова повече соланин съдържа. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва, колит, холецистит), камъни в бъбреците и остър артрит трябва да ядат патладжани с повишено внимание.

"Някои хора са алергични към патладжан. Признаците на алергична реакция включват обрив, подуване на лицето, сърбеж, уртикария и дрезгав глас. Всеки, който изпитва тези симптоми, трябва незабавно да получи медицинска помощ, тъй като може да настъпи анафилактичен шок", казва експертът.

Насунинът, съдържащ се в патладжаните, премахва желязото от клетките. Това е полезно, ако има твърде много от този микроелемент в тялото. Но хората с ниски нива на желязо и анемия трябва да внимават с патладжаните, пояснява експертът.

Ползи от патладжана

100 гр суров патладжан съдържа 97% от дневната нужда от силиций. Това е нискокалоричен здравословен зеленчук, който добър източник на фибри, витамини и микроелементи.

100 г суров патладжан съдържа още:

  • манган - 10-15% от препоръчителната дневната стойност;
  • фолиева киселина - 5-7% от препоръчителната дневната стойност;
  • калий - 5-7% от препоръчителната дневната стойност;
  • витамин К - 4-6% от препоръчителната дневната стойност;
  • витамин С - 3-5% от препоръчителната дневната стойност.

Патладжаните съдържат ниацин, който улеснява отказването от цигарите. Освен това съдържащият се в зеленчука калий подобрява работата на сърдечния мускул. А антиоксидантите помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, които толкова често засягат мъжете.

"Особено полезен е антиоксидантът насунин. Намалява риска от атеросклероза и хипертония, понижава кръвното налягане и прави стените на кръвоносните съдове по-еластични", казва д-р Олга Гончаренко

Патладжаните също облекчават подуването, премахват солите на пикочната киселина и предотвратяват образуването на камъни в жлъчката.

Патладжаните помагат за премахване на излишното желязо от тялото. Излишъкът от това вещество е не по-малко вреден от дефицита: това състояние може да доведе до цироза на черния дроб, сърдечна недостатъчност и диабет.

Патладжаните ще бъдат полезни за тези, които искат да отслабнат. Имат голяма хранителна стойност и много фибри. Дават дълго усещане за ситост, което предпазва от преяждане. Основното нещо е да не комбинирате патладжани с прекалено мазни храни. Между другото, фибрите също поддържат стабилни нива на кръвната захар и предотвратяват скокове. Ето защо патладжаните могат да се ядат както за профилактика на диабета, така и за облекчаване на състоянието при съществуващ диабет тип II.

Бърз и лесен огретен с патладжан и тиквички

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес