При висока кръвна захар - 1 кофичка кисело мляко на ден е вашето решение!

53754
При висока кръвна захар - 1 кофичка кисело мляко на ден е вашето решение!
Снимка: iStock

Относно консумирането на кисело мляко, ако страдате от диабет, съществуват много противоречиви мнения и сложни отговори. Ала не е нужно да се притеснявате - просто се нуждаете от подходящо напътствие на професионален специалист-диетолог.

Така например, д-р Грациела Давид Батища разказва следното. 

Специалистите считат натуралното кисело мляко за част от здравословната диета за диабетици. За целта обръщайте непременно внимание на етикета с изписано съдържание на масленост и подсладители, ако желаете да поддържате нормална степен на кръвна захар. Натуралното кисело мляко е с минимум въглехидрати и захари, но също така е пълно с полезни за диабета вещества като белтъчини, калций и витамин D.

Какви видове кисело мляко е добро за диабетици?

Повечето кисели млека в магазините съдържат захар или други подсладители. Това не е добре за страдащите от диабет, защото провокира повишаване на степента на кръвната захар и предизвиква по-сериозни проблеми с усложнения на диабета.

14 симптома, които издават прекалено висока кръвна захар

Важно е избраното от вас кисело мляко да има по-малко от 15 г захари на кофичка - в противен случай организмът ви не ще успее да преработи всички тези въглехидрати (захари) наведнъж! Също така е важно киселото мляко да е направено с натурални съставки. Иначе казано, не бива да съдържа изкуствени подсладители или други добавки. Днес много кисели млека, продавани в магазините, попадат в тази категория, защото са предназначени точно за хора, които следват диета с ограничен прием на глюкоза. Тези видове кисели млека обикновено се определят „с ниско съдържание на въглехидрати“ и можете да ги откриете в повечето супермаркети близо до отделите за продукти за отслабване, здравословни храни или млечни продукти!

Най-подходящо е натуралното кисело мляко от малки ферми. Обикновено в такива млека няма добавена захар, а съдържат единствено живи култури и млечен протеин: здравословна са за консумиране самостоятелно или като съставка при готвене. Натуралното кисело мляко е подходящо за диабетици и е крайно добър вариант за тях. Някои изследвания указват на това, че консумирането му подобрява регулацията върху кръвната захар, съответно редуцира рисковете за сърдечно-съдови заболявания поради пробиотиците, които съдържа.

Отокът в тази част на тялото издава висока кръвна захар и диабет

Други изследвания също демонстрират, че консумирането на натурално кисело мляко ограничава степента на кръвната захар, както и на инсулиновата резистентност. Това кисело мляко също може да намали риска от бъдещо развитие на диабет.

Анкета, включваща над 100 000 участници, е установила, че ежедневното консумиране на кисело мляко намалява с 18% рисковете от поява на диабет тип 2; а при правилна употреба този продукт помага за отслабване.

Други изследвания сочат, че киселото мляко повишава съдържанието на полезни елементи в организма при хора с диабет тип 2. Високите степени на белтъчини, калций и конюгирана линолова киселина, включени в натуралното кисело мляко, могат да спомогнат за ограничаване на апетита и засилване на усещането за ситост.

Натуралното кисело мляко обикновено съдържа само 6 до 8 грама въглехидрати на кофичка – тоест, по-малко от най-разпространените конвенционални кисели млека. Този тип кисело мляко има и повече белтъчини, които улесняват загуба на тегло, намаляват апетита и понижават приема на калории.

Внимание! Статията е само за информация и не представлява медицински указания. По повдигнатите в нея въпроси се допитвайте винаги до специалист-медик!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com