Проблеми с бъбреците - 20 симптома, които ги издават

4730
Проблеми с бъбреците - 20 симптома, които ги издават
Снимка: iStock/ Guliver

Бъбреците играят ключова роля в отстраняването на отпадните продукти от тялото и насърчаването на растежа на червените кръвни клетки. За съжаление, признаците на проблеми с бъбреците често са толкова незабележими, че много хора не ги осъзнават, споделя урологът Дженифър Линехан.

“Тези симптоми (често доста незабележими) показват, че имате бъбречни проблеми, които не трябва да се пренебрегват. Ако забележите един или повече от тези симптоми, посетете Вашия лекар”, казва специалистът.

Урологът посочва 20 симптома, издаващи бъбречни проблеми:

  • болка под ребрата
  • болка, която излъчва встрани от корема
  • гадене
  • кръв в урината
  • метален вкус в устата
  • лош дъх
  • проблеми с венците
  • подуване на крайниците
  • липса на апетит
  • запек
  • треска
  • анемия
  • високо кръвно налягане
  • сърбяща кожа
  • висока кръвна захар
  • кръв от носа
  • често уриниране
  • подуване около очите
  • отвращение към месо и мляко
  • внезапна загуба на тегло

Симптоми на проблеми с бъбреците

“Въпреки че мнозина смятат, че болките в долната част на гърба са признак на проблеми с бъбреците, болката под ребрата всъщност е по-голямо загриженост”, казва д-р Дженифър Линехан.

Лекар разкри как млечните продукти влияят на бъбреците

Докато преминават през уретера и пикочния мехур, камъните в бъбреците може да станат причината за болка ниско в корема или встрани, която се появява на вълни. Може да бъде много силна и промяната на позицията обикновено помага.

Докато камъкът се движи от бъбрека към уретера, той може да блокира преминаването на урината. Когато това се случи, може да изпитате "подуване и болка, които могат да бъдат придружени от гадене и повръщане", казва урологичният хирург С. Адам Рамин.

“Кръвта в урината може да показва камъни в бъбреците, тумор, инфекция на бъбреците или пикочния мехур или дразнене където и да е в пикочната система”, казва д-р Лин Постън.

Когато бъбреците спрат да филтрират адекватно токсините, отпадъчните продукти се натрупват в кръвта. Това води до изкривяване на вкуса на храната.

Зъболекарят Дженифър Шоу отбелязва , че когато бъбреците не са в състояние да филтрират излишната урея в кръвта, може да забележите „лоша миризма“ от устата си.

Според Шоу д-р проблемите с бъбреците също могат да причинят заболяване на венците, което „води до кариес и загуба на зъби“.

Подуването на краката, глезените и стъпалата може да е знак, че бъбреците не отстраняват излишната течност или натрий от тялото.

Ако любимата ви храна изведнъж не ви изглежда толкова привлекателна, това може да е признак за сериозни бъбречни проблеми, според д-р Постън.

Според онколога Пшемислав Твардовски ракът на бъбреците може също да причини „нарушение на химията на тялото“, а именно излишък на калций в кръвта, което може да доведе до запек.

Инфекцията на бъбреците обикновено причинява болка в хълбоците и треска, според д-р Рамин.

Диагнозата "анемия" може да бъде не само признак на дефицит на желязо. Д-р Рамин допоълва, че в редки случаи това може да е резултат от проблеми с бъбреците.“Въпреки че човек с бъбречно заболяване може да няма никакви симптоми и да открие състоянието само чрез кръвен тест, има някои симптоми, които определено показват проблем. Например високо кръвно налягане”, казва д-р Майкъл Лам.

Статия, публикувана през 2015 г. в списанието Seminars in Nephrology, отбелязва, че до 40% от пациентите с краен стадий на бъбречно заболяване изпитват сърбеж по кожата.

Грануломатозата с полиангиит (GPN) е заболяване, характеризиращо се с подуване на кръвоносните съдове в бъбреците, носа, синусите, гърлото или белите дробове. Според Американската бъбречна фондация първият признак на това състояние обикновено е хрема или често кървене от носа.

“Ако бъбречните филтри не функционират нормално, това може да предизвика желание за уриниране, особено през нощта”, казва д-р Линехан.

Според Mayo Clinic, бъбречното заболяване може да причини " натрупване на излишна течност и натрий в кръвния поток", което често води до подпухналост около очите.

Напредналото бъбречно заболяване може да доведе до ужасен вкус на храни, богати на протеини, като месо и мляко. Причината е, че тези храни се разграждат на азот и креатинин, отпадъчни продукти, които болните бъбреци не могат да филтрират от кръвния поток.

Отслабването невинаги е добро особено ако се случва без конкретна причина. Внезапната загуба на килограми може да издава бъбречни проблеми, според д-р Линехан.

4 навика за здрави бъбреци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com