Протеиновата диета - плюсове и минуси

23202
Протеиновата диета - плюсове и минуси
Снимка: iStock/Guliver

За протеиновата диета казват, че е една от най-успешните, особено ако искаме да свалим бързо килограми. Освен това можете да сте спокойни, защото със сигурност няма да усетите чувство на глад докато я спазвате.

В какво се състои тя?

Както се предполага от името на режима, диетата се състои в това да приемате единствено и само храни с високо съдържание на протеини. Е, възможни са някои изключения, които ще разберете по-долу.

За съжаление ще се наложи да се ограничите само с определен вид храни, защото няма кой знае колко различни продукти, които да изобилстват от белтъчни вещества. Ще трябва да консумирате основно: риба, месо, яйца, млечни продукти – сирене, кашкавал, мляко, извара. Има едно основно, но не задължително правило: още по-голям е ефектът, ако тези продукти са нискомаслени.

Какво се случва по време на режима и как функционира той?

Цялата идея е, че спирате максимално приемането на продукти, които лесно се превръщат в мазнини. Същевременно се храните само с богати на белтъчини продукти, като по този начин захранвате мускулите. В тази връзка е важно да отбележим, че физическата дейност и натоварването е огромен, почти задължителен плюс, при спазването на режима. Както добре знаете, спортът калява мускулите. Защо това е важно? Защото когато има липса на енергия, тялото ни разгражда мазнини и мускули, но когато тренираме мускулите и ги "храним" с белтъчини, организмът ни знае, че те са "важни" и така разгражда само мазнините.

Положителните страни на режима

1. Ефикасност

На първо място, както споменахме и по-горе – неговата ефикасност. За една до две седмици (максимален срок за спазване на режима) можем да свалим от 3 до цели 8 килограма.

2. Без глад

С тази диета определно няма да почувствате глад. Напротив – храните се с продукти, които засищат и дават енергия на организма. Така ще избегнете чувството на ленивост и отпадналост, което предизвикват повечето диети.

3. Разнообразно хранене

Имате възможност да се храните добре, като освен богатите на белтъчини храни, можете да ядете в неограничени количества зеленчуци. Условието за салатите е: внимавайте при овкусяването. Не може да използвате неограничени количества олио или дори зехтин. Една супена лъжица е напълно достатъчна. И не прекалявайте със солта.

Отрицателни страни на режима

90 дневна диета - поносима и сваляща килограми

90 дневната диета е сред най-разпространените и популярни диети в последните няколко години. Според някои експерти и диетолози тя ...

1. Небалансиран хранителен режим

Както вече стана ясно, тук говорим за хранителен режим, изграден изцяло от високо протеинови продукти. В такъв случай трябва да сте наясно, че ще изключите изцяло въглехидрати и мазнини, а не трябва да забравяме, че дори от тях имаме нужда.

2. Суха кожа и коса

Хранителните вещества, които губим, лишавайки се от въглехидратите и полезните мазнини, могат да доведат до суха кожа, коса, нездравословен тен и др.

3. Липса на достатъчно вода

Нова опасна мода сред жените - "Диетата на Спящата красавица"

Жените на Запад се увличат от нов вид диета - отслабване чрез сън. На всеки се е случвало през мързеливите уикенди да се събуди по об...

Протеиновите храни не съдържат много вода, затова трябва да внимаваме и да пием по-голямо от обичайното количество вода. Този режим натоварва бъбреците, така че със сигурност трябва да наблегнем на водата.

Тази диета е противопоказна за:

1. Хора с бъбречни заболявания, проблеми със стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система.

2. По-възрастните хора също трябва да внимават с този режим. Ако все още сте готови да започнете тази диета, не забравяйте, че протеинова диета се препоръчва не повече от 1 път годишно, а продължителността не трябва да надвишава 2 седмици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com