Ряпата е новото мощно оръжие срещу грип

51207
Ряпата е новото мощно оръжие срещу грип
Снимка: Thinkstock

Следващата суперхрана и мощното ново оръжие в борбата срещу грипа е ряпата, смятат японски изследователи, пише БТА.

Специалистите от изследователската компания "Кагоме" смятат, че ряпата може да революционизира начина на справяне с грипните вируси.

Откажете солта, за да спрете хъркането

Бразилски учени съветват хората, които хъркват повече да преминат на безсолен хранителен режим, пише сайтът "Уолстрийтър". Екипът от б...

Авторите на проучването са установили, че щам на бактерия в маринованата ряпа - популярно блюдо в Япония, стимулира имунитета срещу вирусите на грипа.

Пробиотично питие, съдържащо мощната съставка, е тествано върху мишки. Специалистите вече правят тестове с хора с надеждата да постигнат същия благоприятен ефект. Ако действието му бъде потвърдено, голям брой човешки животи могат да бъдат спасени с пробиотичното питие, подобно на тези, стимулиращи "добрите" бактерии в червата.

Японските изследователи са открили, че бактерията Лактобацилус бревис в маринованата ряпа предпазва мишки, изложени на въздействието на грипни вируси. Бактерията стимулира производството на имунни молекули, в това число и на специфични грипни антитела. При гризачите ефектът е бил толкова силен, че е предотвратил инфекция със силно заразния щам H1N1 на свинския грип. Учените вярват, че по същия начин могат да осигурят защита и срещу смъртоносния нов щам H7N9 на китайския птичи грип, проявил се за пръв път сред хора по-рано през тази година.

Авторите на проучването са установили, че консумацията на пробиотичната напитка в продължение на 14 дни преди вирусна инфекция облекчава симптоми на заболяването като загуба на тегло и влошаване на общото състояние.

Лукът и ябълките помагат за по-здраво сърце

Лукът помага в борбата със сърдечните заболявания. Според британски учени сериозните сърдечни заболявания могат да се излекуват с наро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com