Рязък спад на кръвното - кардиолог разкри причините за това

4054
Рязък спад на кръвното - кардиолог разкри причините за това
Снимка: iStock

Според СЗО всеки трети човек на нашата планета страда от високо кръвно налягане. Има обаче много хора, които се оплакват от рязък спад на важен показател.

Замъглено зрение, замаяност и слабост могат да се случат на всеки. Най-често, според кардиолога Николай Каприцко, това се случва на фона на рязка промяна на времето навън. Но други фактори също могат да бъдат решаващи - обилно хранене, нисковъглехидратна диета, намалена активност на щитовидбана жлеза.

Причини за рязък спад на кръвното 

Слабите хора, възрастните хора и бременните жени могат да изпитат бързо спадане на кръвното налягане, след като внезапно станат от стол или легло. Лекарят отбелязва, че това се случва поради липса на движение през деня, дехидратация или прием на определени лекарства. Въпреки това, няма причина това обстоятелство да се счита за критично за здравето. Когато възобновите дейността си и водите здравословен начин на живот, здравето ви се подобрява и подобни ексцесии стават рядкост или остават в миналото.

Лекари: Тези червени напитки са най-добрите при високо кръвно

В някои случаи налягането спада поради твърде богат обяд или вечеря. Особено, ако човек е ял храни, които помагат за нормализиране на кръвното налягане (цвекло, кисело зеле, гъби, кайсии, авокадо и др.). Лекарят подчертава, че нисковъглехидратното хранене много често води до критично ниво на налягане. Така че, за да го възстановите, ще трябва да се поглезите с вкусна въглехидратна закуска или любимия ви десерт.

Друг рисков фактор е стоенето в права позиция за дълги периоди от време. Най-често се среща при юноши и млади хора (до 35 години). Кардиологът счита, че налягането пада поради някои неизправности във функционирането на вътрешните органи (предимно сърцето и кръвоносните съдове).

Ниското налягане възниква, когато механизмите на неговото регулиране са нарушени. Хроничната хипотония може да бъде причинена от намалена активност на ендокринните жлези. Например, при хипотиреоидизъм, метаболизмът се променя, по-специално протеините и електролитите, което води до преразпределение на течността в тялото и промяна в кръвното налягане. Също така при хипотиреоидни състояния развитието на артериална хипотония е следствие от брадикардия (забавен сърдечен ритъм).

Ако пациентът страда от хронична надбъбречна недостатъчност, тогава в резултат на дефицит на хормоните алдостерон и кортизол в тялото настъпва загуба на натрий и задържане на калий, което води до дехидратация и нарушаване на сърдечно-съдовата система. Един от симптомите може да бъде понижаване на кръвното налягане.

Неврогенното ниско налягане е по-често в юношеството и младата възраст. Този тип хипотония е резултат от функционално разстройство на нервната система или органично увреждане на мозъка.

Кардиолог: При скок в кръвното яжте тези плодове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com