С какво ще ни лекуват в бъдеще?

5813
С какво ще ни лекуват в бъдеще?

В близко бъдеще лекарите вероятно няма да ни изписват антибиотици при сериозни заболявания, а просто ще правят инжекция в ръката и ще въвеждат в тялото ни ято наночастици.

След това тези наночастици ще започнат да атакуват инфекциите, ще убиват вредните бактерии и ще оставят добрите.

Как бактериите се съпротивляват на антибиотиците

Бактерията Bacillus cereus, която предизвиква хранително отравяне, умее да противостои на приетите методи за лечение с антибиотици. Ста...

И ето ви изненада: това е почти реалност. Ново изследване, проведено от университета на Боулдър в Колорадо, е установило в серия изпитания, че наночастиците са способни да унищожават 92% от устойчивите към лекарствата бактерии.

Създадени от същите материали, както и полупроводниците, тези частици са практически невидими за човешкото око, но когато попаднат под светлина, се активират. Изменяйки честотата на светлината, този рояк от нанороботи може да бъде изпратен да атакува определени клетки.

Именно затова всички предишни опити са се проваляли – наночастиците атакували и здрави клетки заедно с бактериалните инфекции. Но при последните тестове те не засягали здравите клетки, а убивали само специфични щамове при активиране на точната светлина.

Учените също смятат, че ако бактериите се адаптират към атаките на ятото наночастици, то изследователите ще могат леко да изменят следата с мутацията на бактериите. По този начин войната с бактериалните инфекции ще бъде по-ефективна в потенциално настъпващата постантибиотична епоха.

Неуязвими бактерии пълзят по планетата

В Китай е открит ген, който отговаря за устойчивостта към колистин – антибиотик от клас полимиксини, които се смятат за антибиоти...

Статията за изследването е публикувана в сп. Nature Materials.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com