Симптоми на менопаузата: Какво да очаквате?

4810
Симптоми на менопаузата: Какво да очаквате?
Снимка: iStock/Guliver

В даден момент от живота си около половината от населението ще премине през интензивен и симптоматично, както и символично труден период - менопаузата. Начинът, по който се обсъжда менопаузата, се променя драстично заради продължаващия недостиг на хормонозаместителна терапия. Експертът по менопауза и изпълнителен директор Дий Мъри говори за промяната на възприятията към менопаузата.

NHS описва менопаузата като период „когато жената спре да има менструация и вече не може да забременее по естествен път“. Те добавят: „Менопаузата е естествена част от стареенето, което обикновено настъпва между 45 и 55 години, тъй като нивата на естроген при жената намаляват. Въпреки това, докато повечето жени изпитват менопауза на средна възраст, една на всеки 100 жени я преживява преди 40-годишна възраст. И все пак менопаузата рядко е била извеждана на преден план в общественото съзнание.

Тревожи ли ви менопаузата? 5 чая, с които ще облекчите симптомите

Главният изпълнителен директор Дий Мъри казва: „Смущението сега в сравнение с преди пет години, дори преди две години е много по-малко. Хората искат да говорят на тази тема, това засяга една жена потенциално половината от живота й. В резултат на това образованието е важно, казва Мъри, добавяйки: „Искаме да сме сигурни, че младите жени са много добре образовани. Те трябва да знаят какво се случва, когато преминават в пострепродуктивно състояние, в което ще са много дълго време. ”

Това образование е важно не само за младите жени според Мъри, но и за мъжете. Мъри добавя: „Мъжете, които са преминали през обучението ни благодарят след това.“

Въпреки че мъжете могат да се образоват за менопаузата, това не променя факта, че те не преминават през същото предизвикателно преживяване както милиони жени.

Първи симптоми на менопауза? Ето какво да направите

Симптомите на менопаузата включват:

• Горещи вълни

• Нощно изпотяване

• Вагинална сухота

• Трудности със съня

• Лошо настроение

• Тревожност

• Проблеми с паметта и концентрацията.

Неотдавнашен скок в осведомеността за менопаузата е бил предизвикан от активисти на ХЗТ.

Не се говори достатъчно, което не оставя на NHS друг избор, освен да увеличи информираността.  Депутатът от консерваторите Каролайн Ноукс разкритикува отговора миналия месец, като каза: „Не можете да не почувствате, че ако това беше наркотик, използван изключително от мъже, те щяха да изпратят армията да увеличи производството сега. Колкото по-дълго продължава забавянето, толкова повече жените страдат както от физическа, така и от психологическа гледна точка."

Депутатът от лейбъристите Каролин Харис, председател на Общопартийната парламентарна група за менопауза, казва: „Докато лекарството не стане широко достъпно за всички за лечение на менопаузата, жените са уязвими и са изложени на риск наистина да изпаднат в дълбока депресия."

Най-добрата диета при диабет и менопауза

„С този недостиг много жени сега няма да получат продукта, от който се нуждаят, за да продължат да се чувстват нормално – те ще се върнат там, където са били преди да започнат ХЗТ.“

Недостигът на ХЗТ е част от нарастващия проблем в NHS - недостигът на обикновени лекарства. Неотдавнашен доклад установи, че NHS може да се сблъска с недостиг на група, известна като „генерици“, преди края на лятото.

Около четири от пет лекарства, използвани от NHS, попадат в категорията генерици.

Британската асоциация на производителите на генерични лекарства (BGMA) казва, че аптеките са с „реален риск“ и NHS може да се сблъска с още недостиг по-късно това лято. Две трети от аптеките в Обединеното кралство казват, че се сблъскват с ежедневни проблеми с веригите за доставки.

От 50 генерика, доставени на NHS, изправени пред проблеми с веригата за доставки, 44 от тях нямат еквивалентна алтернатива.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com