Сложете това в кафето, за да намалите вредния му ефект върху кръвното

16644
Сложете това в кафето, за да намалите вредния му ефект върху кръвното
Снимка: Istock

Доктор Оксана Драпкина обясни защо добавянето на една съставка към кафето е полезно – тя може да намали вредата на напитката върху кръвното.

Експертът отбелязва, че добавянето на мляко може да смекчи някои от нежеланите ефекти на кофеина. По-специално, лекарят припомня, че кофеинът има свойството да пречи на усвояването на калций в организма - микроелемент, чийто дефицит е свързан с риска от отслабване на костите и развитие на остеопороза.

Учени: Ако искате да отслабнете, пийте кафето така

„За да избегнете този проблем и да компенсирате липсата на калций, просто добавете малко мляко“, отбеляза експертът.

Кафе с мляко - ползи

Кофеинът, като естествен стимулант, активира сърцето и повишава налягането. Когато използвате мляко, този ефект не се проявява в пълна сила, което ви позволява да избегнете внезапни скокове на налягането.

„Добавянето на мляко намалява ефектите на кофеиновата напитка върху нервната система, не само върху артериалното налягане“, казва още д-р Оксана Драпкина. 

Лекарят добавя, че коментираната напитка има редица ползи за здравето, но за целта трябва да се консумира без захар и други добавки, които подобряват нейния вкус. Но „чистата“ напитка има богат горчив вкус, който не всеки харесва. Добавянето на мляко помага да се тушира тази горчивина. Освен това при добавката на тази съставка напиткаа няма същия драматичен ефект върху стомашната лигавица, както когато се пие без него.

 

„Коментираната напитка е богата на витамини и антиоксиданти, но съдържа киселини, които могат да раздразнят стомашната лигавица“, припомня специалистът.

Лекарят пояснява, че останалите ползи от напитката също не са пренебрегване. Факт е, че нейната консумация води до оцветяване на зъбния емайл, но използването на качествена избелваща паста за зъби може да минимизира този ефект. Кофеиновата напитка може да намали риска от развитие на кариес, при условие че се пие без захар.

Друг често срещан стереотип е свързан с негативното влияние на кофеиновата напитка върху развитието на сърдечно-съдови заболявания. Проучванията доказват, че нейната консумация намалява риска от тяхното развитие в дългосрочен план, а също така намалява риска от венозна тромбоза и калцификация на артериите, добавя още лекарят.

Напитката намалява вероятността от развитие на уролитиаза и чернодробни заболявания. Освен кофеин, тя съдържа и антиоксиданти . Съдържанието им е толкова високо, че при типична западна диета възрастен получава повече антиоксиданти от кофеиновата напитка, отколкото от плодовете и зеленчуците в диетата му, взети заедно.

Още:

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com