Спането на светло увеличава риска от диабет и хипертония

2803
Спането на светло увеличава риска от диабет и хипертония
Снимка: iStock/Guliver

Проучване на Медицинския факултет на Северозападния университет "Файнберг" в Чикаго изследва връзката между излагането на светлина по време на сън и рисковете за здравето.

Сънят е основен аспект от ежедневието ни, но времето и качеството му могат да имат дълбоко въздействие върху здравето ни. Скорошни проучвания подчертаха тревожната връзка между спането на светло и повишения риск от диабет и хипертония. Тези нови изследвания подчертават значението на създаването на благоприятна среда за сън и поддържането на здравословни навици за сън.

Светлината играе решаваща роля в регулирането на вътрешния часовник на тялото ни, или циркадния ритъм. Когато сме изложени на изкуствена светлина през нощта, независимо дали тя е от улични лампи, електронни устройства или околно стайно осветление, нашият циркаден ритъм може да бъде нарушен. Това нарушение може да има далечни последици за здравето ни. Едно от значителните въздействия е повишеният риск от диабет.

5-те основни вида диабет и как да живеем с всеки един от тях

Изследванията показват, че хората, които редовно спят в осветена среда, са по-склонни да развият диабет тип 2. Причината за тази връзка се крие в нарушаването на способността на организма да регулира нивата на глюкозата. Циркадният ритъм оказва влияние върху секрецията на инсулин и когато той се наруши от прекомерното излагане на светлина по време на сън, може да се развие инсулинова резистентност, която да доведе до по-високи нива на кръвната захар и в крайна сметка до диабет.

Освен диабета, спането на светло може да повиши и риска от хипертония. Хормонът на стреса кортизол, който играе роля в регулирането на кръвното налягане, следва денонощен модел, като нивата му естествено достигат своя връх сутрин. Излагането на светлина през нощта обаче може да наруши този модел, което води до повишени нива на кортизол в неподходящо време на деня. Това продължително повишаване на кортизола може да доведе до трайно високо кръвно налягане, което в крайна сметка увеличава риска от хипертония.

Общи признаци, които показват диабет

За да намалите тези рискове, от съществено значение е да установите здравословни навици за сън и да оптимизирате средата си за сън. Това включва използване на затъмняващи завеси, затъмняване на електронните екрани преди лягане и създаване на тъмна и тиха спалня. Прилагането на тези промени може да ви помогне да приведете циркадния си ритъм в съответствие с естествените светлинни модели и да намалите риска от развитие на диабет и хипертония.

Връзката между спането на светло и повишения риск от диабет и хипертония е тревожна тенденция в съвременното общество. Нарушаването на циркадните ни ритми поради излагането на изкуствена светлина през нощта може да има неблагоприятни последици за метаболитното и сърдечносъдовото ни здраве.

За да опазим благосъстоянието си, от решаващо значение е да дадем приоритет на качествения сън, да възприемем здравословни навици за сън и да създадем благоприятна среда за сън, която насърчава спокойната, непрекъсната почивка в тъмната част на денонощието. По този начин можем да намалим рисковете, свързани със съня на светло, и да работим за по-здравословен и балансиран живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com