Списък на любимите ни вредни храни

3755
Списък на любимите ни вредни храни
Снимка: iStock/Guliver

Макар да знаем колко важно е да консумираме най-вече здравословни храни, не можем да устоим на някои вкусни изкушения, които са вредни за организма ни. Ето списък на любимите ни храни, които е добре да изключим от менюто си: 

ПАДСЛАДЕНИ НАПИТКИ

Добавената захар е сред най-вредните продукти в съвременната ни диета. Още по-вредна е захарта в течен вид. Когато приемате течни калории, мозъкът ви не ги "разчита" като храна. Така драстично увеличавате приема на калории. Захарта покачва нивата на кръвната захар и повишава риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. Освен всичко друго, сладките напитки водят до затлъстяване.
Заместете ги с вода, кафе, чай. Добавете парче лимон във водата за по-приятен вкус.

ПИЦА

Пицата е една от най-популярните и любими храни в света. Повечето пици съдържат вредни съставки, сред които високо рафинирано брашно и обработени меса. Пицата е и с високо съдържание на калории. Поръчвайте си здравословна пица, направена от пълнозърнесто брашно и пресни продукти.

БЯЛ ХЛЯБ

Повечето видове хляб, които се продават, са нездравословни, ако се приемат в големи количества. Приготвят се от рафинирано бяло брашно, което е бедно на фибри и полезни хранителни вещества и водят до повишаване нивата на кръвната захар.
Ако не можете да се храните без хляб, консумирайте само пълнозърнест.

СЛАДКИШИ
От всичко сладко се пълнее. Пакетираните сладкиши обикновено са приготвени от рафинирана захар, рафинирано бяло брашно и добавени мазнини. Макар и вкусни, те са бедни на важни хранителни вещества, богати на калории и допълнителни консерванти.
Опитайте за десерт да приемате кисело мляко, плодове и ли черен шоколад.

ПОДСЛАДЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

За закуска често консумираме обработени зърнени храни с мляко - пшеница, овес, ориз и царевица. За да бъдат по-вкусни, производителите пекат зърната, смилат ги, овкусяват ги и най-вече добавят захар. Най-големият им недостатък е високото съдържание на добавена захар.

ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ

Картофите съдържат транс мазнини, които в комбинация със солта и олиото, в които се пържат, могат да навредят на сърцето. В картофите има и захар, която допълнително влошава здравословното ви състояние. Прекалената консумация също води до повишаване на холестерола и кръвното налягане. Най-добре консумирайте ги варени, а не пържени. Ако предпочитате нещо за хрускане, вземете си морков или ядки.

ХАМБУРГЕРИ

Това че хамбургерите са калорични, е най-малкият им недостатък. Според изследване на специалисти от Университета в Ню Йорк, в месото на хамбургерите има само 2% истинско месо. Всичко друго е изкуствена храна, която наподобява месо. Освен това включва много консерванти, сол и оцветители, които са изключително вредни за тялото ни.

ПОНИЧКИ

Любимите ни понички са истинска бомба за здравето ни. Съдържат много захар, консерванти, оцветители и мазнини. Цялата тази комбинация носи само вреди на организма ни.

КЕТЧУП

Днес не можем да си представим някои от любимите ни храни без кетчуп. Най-добре ще е да го изхвърлите тотално от менюто си. Кетчупът не съдържа никакви хранителни вещества, минерали и витамини, а само консерванти, захар, сол и изкуствени оцветители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com