Светило в костно-мозъчните трансплантации консултира безплатно в София

1651
Светило в костно-мозъчните трансплантации консултира безплатно в София

Доц. д-р Дарда Байрактар, специалист по хематология и медицинска онкология с опит в едни от най-добрите болници в Турция и САЩ, ще консултира безплатно пациенти в София на 15 и 16 юни.

Доц. Байрактар е световен авторитет в областта на костно-мозъчните трансплантации, включително и при липса на напълно съвместим донор. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Доц. Дарда Байрактар завършва медицинското си образование в Анкара през 2003 г., след което специализира и работи в САЩ до 2015 г. По време на обучението си в Университета на Маями печели награда за изследователски проект, свързан с разработването на нов режим за химиотерапия при високорискови лимфоми.

Включва се и в проучвания, свързани с лечението на рака на гърдата и на дебелото черво. Заради отличните си постижения е избран за стипендиант на програмата за трансплантация на костен мозък в MD Anderson Cancer Center в Хюстън – най-големия раков център с най-голям брой извършени костно-мозъчни трансплантации в света. Там изследванията му са фокусирани върху хаплоидентичните трансплантации, позволяващи на пациенти, които нямат подходящ донор, да получат трансплантация от техните родители или деца. Разработва система, която позволява на лекарите да оценят нуждата на пациентите от интензивни грижи след трансплантацията (PICAT).

В периода 2011 – 2015 г. доц. Дарда Байрактар работи в Mercy Cancer Center в САЩ, след което се завръща в Турция и практикува в болница „Мемориал Шишли“ в Истанбул. В момента лекува както солидни тумори, като рак на дебелото черво, на пикочния мехур, на простатата, така и хематологични онкологични заболявания, като лимфом, миелом, левкемия. Извършва костно-мозъчни трансплантации – автоложни и алогенни. При липса на подходящ донор прави хаплоидентични трансплантации на стволови клетки, за които е написал десетки научни статии.

Трансплантацията на костен мозък, при която всъщност се присаждат стволови клетки, се прилага при редица хематологични заболявания, като например мултиплен миелом, лимфом, остра и хронична левкемия, апластична анемия. Когато се извършва със собствени клетки на пациента се нарича „автоложна трансплантация“, а ако клетките се вземат от близки на болния или от лица, с които няма роднинска връзка, се нарича „алогенна трансплантация“. Алогенните трансплантации са по-рискови, но се налагат при пациенти с левкемия или рецидивиращ лимфом, при които собствени клетки не могат да бъдат използвани.

Най-важното при тях е да се открие подходящ донор с HLA-съвместимост с пациента. При пълна съвместимост рискът от реакция на организма срещу чуждите клетки е малък. Но шансът за пълна съвместимост е около 25% дори при брат или сестра на пациента, а откриването на съвместим донор в международните регистри отнема средно три месеца, с които в много случаи болните не разполагат. Тогава се прилага т.нар. хаплоидентична трансплантация – с клетки от близък роднина, с когото пациентът има частична съвместимост.

Доскоро хаплоидентичните трансплантации бяха изключително рискови, но съвременните методи позволяват извършването им с успеваемост, близка до тази от напълно съвместими донори без роднинска връзка. „В MD Anderson, който е най-големият център за костно-мозъчни трансплантации в света, научните ни изследвания показаха, че наскоро разработен метод с употребата на циклофосфамид след трансплантацията води до по-добри резултати в сравнение с използвания преди метод на Т-клетъчно изчерпване. Напоследък именно това е най-широко използваният метод за хаплоидентични трансплантации в света“, посочва доц. Байрактар.

Костният мозък се предава на болния венозно, а най-трудната част от цялата процедура е проследяването на пациента, докато клетките започнат да функционират на новото място. В този период има опасност от усложнения, като анемия, инфекции и хеморагия. Ето защо изключително важно за успеха на трансплантацията на костен мозък е наличието на добра техническа инфраструктура, опитен медицински екип и отлична изолация срещу микробите.  Болници „Мемориал“ разполагат с три центъра за трансплантация на костен мозък, където лекуват с висока успеваемост пациенти както от Турция, така и от цял свят.

Пациенти с онкологични заболявания от България могат да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. д-р Дарда Байрактар в София на 15 и 16 юни 2017 г. Те ще трябва да предоставят на място всички медицински епикризи, които описват проведеното до момента лечение, както и актуални изследвания на английски език. Необходимо е предварително записване в офиса на „Медикъл Караджъ“ – на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com