Събуждане с ускорен пулс - защо?

24142
Събуждане с ускорен пулс - защо?
Снимка: iStock/ Guliver

В първите минути след събуждане, когато току-що сте изключили будилника и се опитвате да фокусирате погледа си, тялото ни е най-беззащитно. То се нуждае от време, за да се събуди, да задвижи всички процеси с пълен капацитет и да се подготви за новия ден.

През този период можете да усетите, че нещо не е наред със здравето ви. Някои симптоми се появяват сутрин, особено когато болестта току-що е атакувала имунната ви система. Едно от най-честите оплаквания от ускорен пулс. Човек може да лежи в продължение на няколко минути, чакайки „викането“ в гърдите да се успокои.

Бързото сърцебиене е симптом, който се появява, без видима причина. За човек може да бъде много трудно след събуждане: той чувства дискомфорт в цялото си тяло, изпитва необяснимо чувство на безпокойство или дори страх, настроението му се променя. А понякога сърцебиенето е сериозна причина да посетите лекар.

Още: Защо си усещам ударите на сърцето – ето каква е причината

Събуждане с ускорен пулс - ето каква груба грешка сме направили?

Силен стрес

Когато сме постоянно притеснени, нервни, имаме конфликти и нерешени задачи, това няма как да не се отрази на сърдечно-съдовата система. Увеличават се хормоните на стреса, които „стимулират” сърдечния мускул. Той започва да работи по-активно.

Сърцето става по-уязвимо, този контраст е особено забележим, когато току-що сме се събудили. Особено често от този проблем страдат хората, които имат тревожни разстройства или тези, чиято работа е свързана с високи нива на ежедневен стрес.

Още: Какво причинява сърцебиенето?

Внезапна промяна в позицията на тялото

Човек може да почувства ускорен пулс, когато има внезапна промяна в позицията на тялото, включително сутрин. Това състояние може да възникне при различни вегетативни нарушения на нервната система, когато при преминаване от „легнало“ в „седнало“ положение възниква усещане за „хриптене“ в гърдите.

Сърцето започва да бие по-бързо, защото обемът на кръвта се преразпределя под силата на гравитацията към долната част на тялото. Това е необходимо, за да се гарантира, че достатъчно кръв продължава да тече в мозъка. Такива промени се наричат ​​„неврогенна тахикардия“, най-често те не са патология и са свързани с индивидуалните особености на вегетативната нервна система“.

Кошмари

Още: Какви са признаците на сърцебиене (палпитации)?

Ако не следвате рутина, не спите достатъчно или сте измъчвани от кошмари, това също може да причини сърцебиене сутрин.

Недостатъчно качественият нощен сън води до нарушаване на вегетативната нервна система, нейният тонизиращ отдел започва да работи през повечето време, повишавайки съдовия тонус и стимулирайки сърцето.

И това не е толкова безобидно, колкото изглежда на пръв поглед. Ако спите малко или постоянно страдате от кошмари, това ще доведе до бързо изчерпване на сърдечния мускул, което ще доведе до ненормална сърдечна честота, което може да доведе до развитие на опасни патологии.

Появата на сърцебиене може да бъде причинена от треска, която се развива с различни инфекциозни и възпалителни заболявания:

Още: При висок пулс: Ето какво първо трябва да направим

  • пневмония
  • възпалено гърло
  • туберкулоза
  • сепсис
  • фокална инфекция

Ето защо, ако бързото сърцебиене се появява редовно сутрин, причинява дискомфорт и е придружено от други симптоми (слабост, замайване, болка в гърдите), тогава това е добра причина да си уговорите среща с кардиолог или терапевт.

Апнея

Някои хора страдат от сънна апнея, краткотрайно спиране на дишането. Тези, които хъркат всяка нощ, са особено изложени на риск.

Още: Потопете главата в студена вода, за да спрете сърцебиенето

Когато спрем да дишаме, кръвта не се насища с кислород, нивото му рязко пада, което създава допълнителен стрес за сърцето. В условията на кислороден глад сърцето бие с повишена честота, за да компенсира недостига на кислород в тъканите.

Източник: Доктор Питер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com