Това е единствената ядка, която блокира диабета и помага за отслабване

95273
Това е единствената ядка, която блокира диабета и помага за отслабване
Снимка: iStock

В съвременното общество случаите на затлъстяване и диабет се увеличават в световен мащаб. Хората търсят по-здравословни варианти за справянето с тези заболявания. Една ядка неслучайно се счита за супер храна, която може да блокира захарната болест и да насърчи изгарянето на мазнините. Пеканите са полезни за здравето и поради куп други причина.

Пекан - ядката, която блокира диабета и насърчава отслабването 

„Яденето на пекани всеки ден може да помогне за предотвратяване на затлъстяването и множество здравословни проблеми, свързани с него, включително захарна болест и мастна чернодробна болест, според изследователи, които са експериментирали с хранене на мишки с диета с високо съдържание на мазнини и пекани“, казва руският диетологът д-р Игор Строков.

Учените са открили, че пеканите увеличават енергийния разход на гризачите и намаляват както дисбиозата, която представлява дисбаланс в чревната микробиота, така и възпалението. Всъщност пеканът изглежда действа положително и при леко възпаление, което може да доведе до хронично възпаление и развитие на различни общи заболявания.

Тази храна е изключително калорична, защото съдържа 70% мазнини. При недостиг на хранителни вещества в диетата тези ядки са незаменими -  голяма шепа от тях може да насити и да даде сила. От всички ядки единствено пеканите се считат за най-богатите на мазнини и за най-ефективни по отношение на предпазване от захарна болест.

Лекар: Всички го пренебрегваме, но този плод предпазва от диабет

Пеканът е богат на витамини А, В, С, Е, а също така съдържа микроелементи: желязо, калций, фосфор, магнезий, калий, цинк. Витамините А и Е се усвояват пълноценно чрез консумацията на тези ядки, защото те са мастноразтворими. Тези полезни вещества подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата.

Пеканът съдържа точно такъв витамин Е, за който е установено, че потиска растежа на раковите клетки. Възможно е редовната консумация на пекан да намали риска от рак.

Пеканите, както и другите ядки, съдържат огромно количество полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6). Благодарение на тях, както и на диетичните фибри, пеканът осигурява усещане за ситост за дълъг период от време “, казва ендокринологът д-р Инга Алиханян .

Основната вреда от пекана се крие във високото му съдържание на калории. Дори хората без наднормено тегло не трябва да се увличат по тази ядка, тъй като преяждането с нея може да причини лошо храносмилане.

При затлъстяване, проблеми с черния дроб и склонност към сериозни алергии е по-добре изобщо да не ядете пекан, за да избегнете влошаване на състоянието. Тези ядките са силен алерген, така че кърмачките и децата под 3-годишна възраст трябва да изключат пекана от диетата.

Още: Лекар разкри как потта издава диабет

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com