Това е най-добрият плод за пенсионерите - той забавя стареенето на мозъка

65734
Това е най-добрият плод за пенсионерите - той забавя стареенето на мозъка
Снимка: iStock

С напредване на възрастта хората стават по-податливи към заболявания, засягащи мозъка и сърцето. Освен това след 60 години когнитивните функции се влошават. Но един плод може да забави значително тези процеси. Учени от университета в Рединг препоръчват на пенсионерите задължително да включват боровинки в менюто си.

Най-добрият плод за пенсионерите

Именно боровинките оказват благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и мозъка. Те дори могат да забавят влошаването на когнитивните функции на тялото.

Проф. Клеър Уилямс, водещ автор на изследването от университета в Рединг, обяснява, че боровинките са с високо съдържание на флавоноиди. Известно е, че тези съединения подобряват мозъчната функция на възрастните хора. 

Лекар: Тази евтина риба е най-полезна за мозъка

„Те са свързани с набор от ползи за здравето, включително антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, и последните ни открития продължават да показват, че има благоприятен когнитивен ефект от консумацията на плодове и зеленчуци, чай, кафе и дори черен шоколад, които съдържат флавоноиди“, каза експертът.

В същото време експертът от EastFruit Катерина Зверева отбелязва, че култивираните боровинки, най-близкият роднина на дивите боровинки, съдържат два пъти повече флавоноиди. Тези вещества, освен че подобряват мозъчната функция, помагат и за укрепване на кръвоносните съдове, намаляват лошия холестерол и предпазват от рак. Но антоцианините, които поддържат доброто зрение, са повече в горските боровинки.

 

Освен това проф. Уилямс споделя и още няколко ползи от този плод за пенсионерите. 

Вижте още: Тази риба е тайната на дълголетието - тя предпазва мозъка, ставите и сърцето

Поддържат здравето на мозъка - Изследванията показват, че боровинките могат да подобрят двигателните умения, да обърнат процеса на загубата на краткотрайна памет, да предпазят от болестта на Алцхаймер и увреждане на паметта, както и да намалят депресията.

Спират растежа на рака – Изследванията показват, че боровинките могат да спрат растежа на тройно негативния рак на гърдата (TNBC), форма на рак на гърдата, която е особено агресивна и трудна за лечение.

Подобряват здравето на сърцето – дивите боровинки имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за защита на сърцето. Проучванията показват, че горските плодове намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, понижават холестерола и кръвното налягане, предотвратяват инсулт и намаляват оксидативния стрес.

Лекар разкри какво се случва с мозъка на хората, които ядат шоколад всеки ден

Намаляват риска от диабет - според проучване ежедневната консумация на боровинки намалява риска от развитие на диабет тип 2.

Подобряват здравето на червата – проучване върху животни установи, че дивите боровинки поддържат здравето на храносмилането чрез увеличаване на полезните чревни бактерии.

Инхибират метаболитния синдром - той включва високо кръвно налягане, висок холестерол, абдоминално затлъстяване и нарушен глюкозен толеранс, което може да доведе до диабет и сърдечно-съдови заболявания. Проучване установява, че фитохимикалите в боровинките помагат за намаляване на хипергликемията, състояние, свързано с метаболитен синдром.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com