Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема

71502
Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема
Снимка: iStock

При липса на eдин важен витамин не само тялото остарява, красотата избледнява по-бързо, но се увеличава се вероятността от сърдечно-съдови заболявания, влошава се зрението и функцията на черния дроб.

Вит. Е е сборно наименование за няколко групи мастноразтворими вещества: токофероли и токотриеноли. Те могат да бъдат представени в различни форми, въпреки че техните функции са до голяма степен сходни. Основната разлика е, че токоферолът се намира в храната, но токотриенолът е почти невъзможно да се получи от храната; за да компенсирате неговия дефицит, трябва да приемате различни добавки или витаминни комплекси. Д-р Анна Летягина, ендокринолог и диетолог от SM Clinic в Санкт Петербург споделя какво е важно да знаем за това хранително вещество.

Как е правилно да се приема вит. Е?

Дневната нужда от него за възрастни е 15 mg . Това количество може да се увеличи с физическа активност. Задължително е приемът му да е съчетан с консумация на големи количества растителни масла, съдържащи полиненаситени мастни киселини.

Това е най-важният витамин за паметта

Съдържа се най-вече в слънчогледово, маслиново, сусамово и др. Веществото се намира и в ядки, семена, масло и карантии. Сред растителните храни трябва да се даде предпочитание на авокадо, сладки пиперки, манго и броколи.

На първо място е необходимо да се знае, че вит. Е е мастноразтворим. Резорбира се в чревната стена с помощта на жлъчни киселини, навлиза в лимфата, а оттам в кръвта. Специални вещества, липопротеини с ниска плътност, са отговорни за транспортирането му в тялото. Това хранително вещество присъства във всички тъкани на тялото, но най-вече -в мастната тъкан, централната нервна система, мускулите и в чернодробната тъкан.

Основното предимство на вит. Е са неговите мощни антиоксидантни свойства. Веществото забавя окисляването на полиненаситените мастни киселини, които са част от клетъчните мембрани. Взаимодействайки с киселините, коментираното вещество се вгражда в мембраните и предпазва клетките от увреждане от свободните радикали. Антиоксидантните свойства на веществото го правят незаменим за профилактика на рак, хронични възпалителни процеси и въобще за запазване на младостта на тялото.

Вит. Е играе важна роля впредотвратяване на атеросклероза и тромбоза. Той засяга съдовите клетки и предотвратява прикрепването на тромбоцитите към вътрешната обвивка на артериите. Това намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки в съдовете.

Това мастно-разтворимо вещество също участва в производството на протеин хемоглобин. Ето защо наблюдението на нивото му е толкова важно при дефицит на желязо и предразположеност към анемия.

Веществото има благоприятен ефект и върху чернодробната тъкан. Изследванията показват, че редовната консумация на храни, които го съдържат, намалява риска от развитие на стеатохепатоза с 30-40%.

Oще: Лекар: Това е най-важният витамин за възрастните хора през есента

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com