Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема

71494
Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема
Снимка: iStock

При липса на eдин важен витамин не само тялото остарява, красотата избледнява по-бързо, но се увеличава се вероятността от сърдечно-съдови заболявания, влошава се зрението и функцията на черния дроб.

Вит. Е е сборно наименование за няколко групи мастноразтворими вещества: токофероли и токотриеноли. Те могат да бъдат представени в различни форми, въпреки че техните функции са до голяма степен сходни. Основната разлика е, че токоферолът се намира в храната, но токотриенолът е почти невъзможно да се получи от храната; за да компенсирате неговия дефицит, трябва да приемате различни добавки или витаминни комплекси. Д-р Анна Летягина, ендокринолог и диетолог от SM Clinic в Санкт Петербург споделя какво е важно да знаем за това хранително вещество.

Как е правилно да се приема вит. Е?

Дневната нужда от него за възрастни е 15 mg . Това количество може да се увеличи с физическа активност. Задължително е приемът му да е съчетан с консумация на големи количества растителни масла, съдържащи полиненаситени мастни киселини.

Това е най-важният витамин за паметта

Съдържа се най-вече в слънчогледово, маслиново, сусамово и др. Веществото се намира и в ядки, семена, масло и карантии. Сред растителните храни трябва да се даде предпочитание на авокадо, сладки пиперки, манго и броколи.

На първо място е необходимо да се знае, че вит. Е е мастноразтворим. Резорбира се в чревната стена с помощта на жлъчни киселини, навлиза в лимфата, а оттам в кръвта. Специални вещества, липопротеини с ниска плътност, са отговорни за транспортирането му в тялото. Това хранително вещество присъства във всички тъкани на тялото, но най-вече -в мастната тъкан, централната нервна система, мускулите и в чернодробната тъкан.

Основното предимство на вит. Е са неговите мощни антиоксидантни свойства. Веществото забавя окисляването на полиненаситените мастни киселини, които са част от клетъчните мембрани. Взаимодействайки с киселините, коментираното вещество се вгражда в мембраните и предпазва клетките от увреждане от свободните радикали. Антиоксидантните свойства на веществото го правят незаменим за профилактика на рак, хронични възпалителни процеси и въобще за запазване на младостта на тялото.

Вит. Е играе важна роля впредотвратяване на атеросклероза и тромбоза. Той засяга съдовите клетки и предотвратява прикрепването на тромбоцитите към вътрешната обвивка на артериите. Това намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки в съдовете.

Това мастно-разтворимо вещество също участва в производството на протеин хемоглобин. Ето защо наблюдението на нивото му е толкова важно при дефицит на желязо и предразположеност към анемия.

Веществото има благоприятен ефект и върху чернодробната тъкан. Изследванията показват, че редовната консумация на храни, които го съдържат, намалява риска от развитие на стеатохепатоза с 30-40%.

Oще: Лекар: Това е най-важният витамин за възрастните хора през есента

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com