Това са първите симптоми на деменция, които най-често се пренебрегват

48623
Това са първите симптоми на деменция, които най-често се пренебрегват
Снимка: iStock

Деменция - това е общ термин, използван за означаване на влошаване на когнитивните функции, включително паметта, речта и решаването на проблеми. Това често срещано заболяване, което засяга милиони хора по света и може да окаже значително влияние върху начина на живот и общото благосъстояние на човека.

Деменцията може да се появи на всяка възраст, но най-често се среща при по-възрастните хора. Рискът от нейното развитие нараства с възрастта, като най-често се диагностицира при хора над 65 години. Важно е да се отбележи, че това състояние не е нормален аспект на стареенето и може да се развие и при по-млади хора.

Този навик увеличава риска от деменция след 45 години

Пациентите често пренебрегват първите симптоми на заболяването и по този начин то има възможност да прогресира, споделя неврологът Екатерина Козлова.

1. Загуба на памет

Един от най-често наблюдаваните ранни симптоми на деменция е загубата на паметта. Човек трудно си спомня скорошни събития или разговори, както и имена на познати хора или предмети. Загубата на памет може също да бъде свързана с неспособност за извършване на нормални ежедневни задачи, като например обличане или спазване на рецептата за приготвяне на любимата храна.

2. Трудности с говора

Друг често срещан ранен симптом на деменция е затрудненият говор. Например, човек може да забрави думи или да използва грешни думи в разговор, а също така може да има затруднения с разбирането на изречен или писмен текст.

Учени разкриха кога промените в теглото издават деменция

3. Трудности при решаването на проблеми

Трудностите при решаването на проблеми и вземането на решения също са често срещани ранни симптоми на деменция. Лицето може да изпитва трудности при планирането или организирането на задачи или при вземането на прости решения.

Освен това то може да има затруднения с пространственото въображение и ориентация, например може да се изгуби на познати места или да изпитва трудности при ориентирането в непозната среда.

4. Промени в настроението и поведението

В допълнение към признаците на когнитивно увреждане, хората с деменция могат също да изпитат промени в настроението и поведенчески промени. Може да става дума за промени в характера - например, човек може да стане по-тревожен, да изпадне в състояние на депресия или да започне да се държи неспокойно.

Тези промени в лицето издават деменция

В допълнение, неговият модел на сън-събуждане може да се промени, по-специално може да се появи безсъние или прекомерна сънливост през деня.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист, както и не може да служи за самодиагностика!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com