Този симптом с очите издава дефицита на важен витамин

3214
Този симптом с очите издава дефицита на важен витамин
Снимка: iStock

Състоянието, при което очите правят повтарящи се, неконтролирани движения, известно като хоризонтален оптокинетичен нистагъм, може да бъде един от ранните признаци на дефицит на витамин В1 (тиамин) в организма. Недостигът му може да доведе до трайни неврологични промени и ранна смърт.

Как очите издават недостиг на вит. В1

До този извод стига изследовател от Медицинския колеж на Университета на Илинойс, представил случая на 29-годишна жена, която е била хоспитализирана с често повръщане, продължило две седмици. Експертът е наблюдавал и други пациенти с тези оплаквания.

Лекар разкри как походката издава дефицита на важен витамин

„В болницата пациентът се оплаква от световъртеж и липса на фокус върху предмети. Жената е имала нистагъм, характерен за дисфункция на невронния интегратор, разположен в четвъртата камера на мозъка. Дефицитът на вит. B1 изглежда засяга сензорните ядра на мозъчния ствол, което може да се използва като признак за дефицит на тиамин“, казва ученият.

„Пациентът се почувства по-добре след терапия с вит. В1. Внимателната оценка на движенията на очите и вестибуларния апарат може да помогне за поставяне на диагноза, преди пациентът да развие сериозни симптоми“, споделя изследователят.

Коментираният вит. В1 съдържа веществото тиамин, което представлява кристали, които са лесно разтворими във вода. Веществото тиамин се отнася до вещества, съдържащи предимно сяра.

Липсата на тиамин в необходимото количество не е толкова безвредна, колкото изглежда, тъй като може да доведе до много сериозно заболяване - до парализа и впоследствие до смърт.

Особено внимание на дозата на тиамин трябва да се обърне по време на активен физически или психически стрес, поява на остри респираторни заболявания, както и постоянна ниска температура. Но във всеки случай най-добре е да получите веществото от естествени продукти, тоест от растителен или животински произход.

Тиаминът се намира в много храни, които трябва да бъдат включени в ежедневната ви диета. На първо място, трябва да ядете зеленчуци, за да поддържате стабилни нива на вит. В1, особено домати, зеле и моркови. Също така не трябва да избягвате ръжен хляб и овесена каша от зърнени храни. Спискът включва още картофи, аспержи, бобови растения и, разбира се, черен дроб.

На първо място, консумацията на вит. В1 е необходима за нормалната мозъчна дейност, тъй като тиаминът помага за активиране на мозъчните функции. Тиаминът има общ тонизиращ ефект върху тялото, тъй като когато се консумира в правилното количество, апетитът се възстановява, мускулният тонус се повишава и следователно сърдечно-съдовата система, стомахът и органите на храносмилателния тракт започват да функционират много по-добре.

Коемнтираното вещество е особено полезно за пушачите, тъй като тиаминът предотвратява разрушителните ефекти, които възникват при употреба на тютюневи изделия или пиене на алкохол.

Още: Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com