Този вид олио може да ВРЕДИ на здравето ни

28693
Този вид олио може да ВРЕДИ на здравето ни
Снимка: https://unsplash.com

Много хора заместиха олиото със зехтин или друга по-здравословна мазнина за готвене. Има и такива обаче, които продължават да държат на доброто старо олио, с което храната със сигурност става по-вкусна. Що се отнася до видовете олио, там също мненията са противоположни – кое е по-здравословно и по-добро за готвене, овкусяване на салати и т.н. Затова най-добре да се допитате и да почерпим от мнението на специалистите, които смятат, че нерафинираното слънчогледово олио е вредно. По принцип то съдържа витамин Е и мастни киселини, които оказват положително влияние върху сърдечната функция.

В последно време обаче в олиото е открита и друга киселина, която може да доведе до възпаление и стесняване на кръвоносните съдове. Експерти твърдят, че от олиото се получават хормонални и кожни проблеми. Това може да се случи, ако не приемате достатъчно от другите важни омега-3 мастни киселини. Ето защо е важно да консумирате храните, които ги съдържат. Това са ленено семе, мазни риби, морски дарове, авокадо и т.н.

Олиото никога вече няма да ви пръска от тигана с този трик!

Обичаме да хапваме пържено и да си приготвяме всякакви вкусотии в тигана. Но изключително досадно става, когато започне да пръска олиот...

Що се отнася до нерафинираното слънчогледово олио, в изследване отпреди 6 години е открито, че то съдържа вещества, които водят до ракови заболявания. При правилен процес на рафиниране веществата се изчистват, но е важно как се съхранява продуктът, както и как се използва. Затова е препоръчително да ползвате малко рафинирано слънчогледово олио при готвене.

Когато използвате слънчогледово олио (дори рафинирано) за пържене, то отделя елементи, наречени алдехиди, които насърчават възпаленията, причиняват стомашни проблеми и проблеми със сърцето. Също така увеличават риска от рак. Зехтинът за сметка на това има по-малко токсични вещества. Другите наситени мазнини също са по-добре за готвене – свинската мас, сметана, палмово или кокосово масло. Те почти не образуват токсични вещества и са по-добри за пържете и приготвяне на храна. Все пак производителите на олио опитват да поправят проблема, предлагайки на пазара продукти, които би трябвало да са по-малко вреди за човека и по-безопасни за консумация.

Направен е експеримент с пържени картофи, които се пържили в една и съща мазнина десет пъти един след друг. Резултатът от най-добро към най-лошо е следният – високоолеинови, нерафинирани, рафинирани, дезодорирани. Нито едно от тях не отговаря на стандартите. Това се случило само с олио, предназначено специално за пържене. Още един ценен съвет на специалистите е да не използвате една и съща мазнина за готвене на няколко продукта и като цяло да хапвате по-малко пържена храна, защото тя се причислява към не толкова полезните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com