Учени: Яжте тези подправки на празен стомах, помагат при диабет

11205
Учени: Яжте тези подправки на празен стомах, помагат при диабет
Снимка: iStock

Захарният диабет е едно от най-коварните и често срещани заболявания на нашето време. Болестта, която е придружена от метаболитни нарушения, води до факта, че тялото престава да усвоява нормално глюкозата - основният източник на енергия в тялото. Учени от Испания са доказали, че употребата на черен кимион, джинджифил, канела, куркума и шафран на празен стомах може да помогне за решаването на проблема и да улесни живота на хората с диабет .

Най-добрите подправки при диабет

Още древните лечители Авицена и Хипократ са били убедени, че подправките не са просто хранителни добавки, които насищат храната с вкус, цвят и аромат. Те са лекарства, които могат да имат положителен ефект при различни заболявания. Използвали са ги при заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците, ставите, белите дробове и други органи.

Топ 15 храни, които смъкват кръвната захар

Екип от учени от университета в Сарагоса в Испания, анализирайки 77 проучвания и провеждайки мета-анализ на други 45 проучвания, установи, че определени видове подправки могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар при хора, страдащи от диабет.

Например, канелата , ако се консумира на празен стомах, може да намали, макар и леко, концентрацията на захар. По-сериозен ефект демонстрира куркуминът, който е част от куркумата. Но най-ефективни са джинджифилът, черният кимион и шафранът. Джинджифилът също влияе върху нивото на инсулин в кръвта, като го намалява. Този хормон е отговорен за регулирането на метаболизма на въглехидрати, мазнини (липиди) и глюкоза.

Канелата повишава ефективността на инсулина в тялото, хормон, който кара клетките да използват продуктивно глюкозата в кръвта за енергия, като по този начин помагат за контролиране на нивата на захарта. Той също така инхибира някои панкреатични ензими, наречени амилази, като забавя разграждането на въглехидратите в храносмилателния тракт, както и тяхното усвояване, предотвратявайки инсулиновите пикове след хранене. Когато нивата на кръвната захар останат постоянни, гладът намалява, тъй като инсулиновите скокове карат тялото естествено да жадува за повече захар, което насърчава честото хранене и на свой ред наддаването на тегло.

Поради леко сладкия си вкус, канелата също може да помогне за намаляване на приема на калории, тъй като може да се използва вместо захар в определени храни.

Експертите, които са изследвали природните добавки, считат, че най-добри резултати могат да бъдат постигнати с комбинирано лечение, при което диабетиците следят диетата си, извършват редовно умерена физическа активност и консумират подправки, според изданието Nutrients.

Трите най-добри подправки за ускоряване на метаболизма

Важно: Публикацията е само с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com