Учени: Високото кръвно води до тази промяна в характера

1296
Учени: Високото кръвно води до тази промяна в характера
Снимка: iStock

Ново проучване, публикувано в списание General Psychiatry, показа, че високото кръвно налягане може доведе до промяна в характера на човек, свързана с появата на една черта. 

Високото кръвно налягане и промените в характера

Според учените високото кръвно може да стане причина за проявата на невротични черти на личността, свързани с прояви на емоционална нестабилност, тревожност и неувереност в себе си.

Хората с високи нива на невротични черти са склонни да изпитват негативни емоции като страх, вина и срам и може да са по-податливи на тревожност и разстройства на настроението. Те могат също да се борят със стреса и съмнението в себе си и да проявяват неадаптивно поведение в определени ситуации. Докато невротичните черти са нормална част от човешкия характер, тяхното силно проявление може да повлияе отрицателно на качеството на живот.

Учени: Тази част от яйцето е лек за високо кръвно

Лечението на високото кръвно налягане може да помогне за намаляване на невротичното поведение, тревожността и риска от сърдечно-съдови заболявания, казват изследователите.

Високото кръвно налягане е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания и се счита, че е свързано с психологически фактори като тревожност, депресия и невротизъм - личностна черта, характеризираща се със склонност към негативни емоции, включително тревожност и депресия.

В 30-60% от случаите кръвното налягане зависи от генетични фактори. Изследователите са използвали 8 големи набора от данни, съдържащи цяла геномна ДНК, изолирана от кръвни проби на предимно европейци (проучвания за асоцииране в целия геном).

Учени разкриха защо високото кръвно е най-опасно през нощта

Анализът показа, че хипертонията и диастоличното кръвно налягане имат значителен причинно-следствен ефект върху невротизма, но не и върху тревожността, депресивните симптоми или субективното благосъстояние.

Изследователите признават някои ограничения на своите открития. Например, те не успяха напълно да изключат плейотропията, при която един ген може да повлияе на множество черти. И тези заключения не могат да бъдат приложени по-широко от хората от европейски произход.

Невротизмът е идентифициран като ключов фактор за причиняване на тревожност и разстройства на настроението. Невротичните хора са по-склонни да изпитват силен психически стрес, който може да доведе до високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания, пишат те.

Учени разкриха какво се случва с кръвното 1 час след пиенето на кафе

Според експертите правилният контрол и регулиране на кръвното налягане може да помогне за намаляване на невротизма, разстройствата на настроението, които причиняват сърдечно-съдовите заболявания.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com