УНИЦЕФ: Мръсният въздух може да е фатален за мозъка на бебетата

1580
УНИЦЕФ: Мръсният въздух може да е фатален за мозъка на бебетата
Снимка: Getty Images/Guliver

ООН изрази тревога за щетите, които причинява замърсяването на развиващите се бебешки мозъци.

УНИЦЕФ, агенцията за децата на ООН, съобщи, че Азия е причина повече от 16 милиона деца на възраст под 1 година да живеят в райони с тежко замърсяване – и то поне шест пъти над безопасните нива. Индия оглави списъка на страните с бебета в риск, следвана от Китай.

Сателитните изображения, използвани за оценка на нивата на замърсяване по света, установиха, че южноазиатските страни представляват 12,2 милиона от общия брой засегнати деца, но има и все по-голям проблем в африканските градове.

„Замърсяването на въздуха е свързано с астма, бронхит и други дългосрочни респираторни заболявания. Но все по-голям брой научни изследвания сочат потенциален нов риск, който замърсяването на въздуха създава за живота и бъдещето на децата: въздействието им върху развиващия се мозък", пише УНИЦЕФ.

Докладът на организацията подчертава връзките между замърсяването и фактори, включително коефициент на интелигентност и памет и поведенчески проблеми. И тъй като светът все повече и повече се урбанизира, без адекватни мерки за защита и намаляване на замърсяването, повече деца ще бъдат изложени на риск в следващите години, предаде БГНЕС.

Ултра фините частици в атмосферата могат да увредят кръвно-мозъчната бариера - деликатната мембрана, която предпазва мозъка от токсични вещества. Увреждането й е свързано с болестта на Алцхаймер и на Паркинсон при възрастните хора.

УНИЦЕФ припомня и нарастващия риск от фини частици от железни руди, който все повече се среща в градското замърсяване. Наночастиците, които лесно влизат в кръвообращението, са много опасни за мозъка поради техния магнитен заряд и също са свързани с дегенеративни заболявания.

Авторът на доклада "Опасност във въздуха" Никълъс Рийс заяви пред АФП, че токсичното замърсяване "влияе върху образователното развитие на децата, техните спомени, езиковите и двигателните умения".

Индийската столица затвори училищата в началото на ноември, след като лекарите обявиха извънредно положение за общественото здраве, но бързо ги отвори отново, предизвиквайки гняв сред родителите. Те обвиниха властите, че "играят със здравето на децата". В Китай, където замърсяването на въздуха намали продължителността на живота в индустриалния север с три години, правителството наложи на производителите да ограничат производството, за да се справят със смога, съперничещ на този в Индия.

В западните градове се борят с мръсния въздух, както София не смее - със забрана на битово горене

Въздухът в България е един от най-мръсните в Европа, а всяка година родни градове се нареждат на водещите места по най-замърсен въздух ...

УНИЦЕФ призова за повече усилия за намаляване на замърсяването и също така за по-малко излагане на деца на отровния смог, който през последните седмици често достига опасни нива в индийските градове. Организацията призова също за по-широко използване на маски и системи за филтриране на въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com