В тази евтина риба има най-много протеин

2383
В тази евтина риба има най-много протеин
Снимка: iStock/Guliver

Не само скъпата риба като сьомга се отличава с високо съдържание на ценни хранителни вещества. Скумрията, която е значително по-евтина, е отличен източник на пълноценни протеини и витамини, без които е невъзможно да отслабнете. Дори малко 100-грамово парче от тази риба покрива половината от необходимия ви протеинов прием за деня.

Други ползи от скумрията

В допълнение, скумрията принадлежи към категорията на мазните риби. Богата е на полиненаситени мастни киселини, които подобряват метаболизма и поддържат здравето на сърдечно-съдовата система.

Ендокринолог: В тази риба има най-много йод

Не е за пренебрегване и витамин D, който се съдържа в изобилие в скумрията. Само 100 грама от тази нея набавя на тялото цели 161% от дневната нужда от този витамин. Благодарение на високото си съдържание на протеини и здравословни мазнини, скумрията осигурява дълготрайно усещане за ситост и енергия. Тя е чудесен избор по време на диета, според изданието The Health Site.

Скумрията намалява количеството на канцерогенните вещества в нашите клетки, като по този начин помага в борбата с тежкото заболяване, наречено рак. Регулира хормоналните нива и прави кръвоносните съдове и капилярите по-еластични. Намалява лошия холестерол и кръвното налягане. Предотвратява сърдечни заболявания. Есенциалните мастни киселини в нейния състав правят кръвоносните съдове по-еластични, което значително подобрява притока на кръв. Всеки, който консумира скумрия, е по-малко податлив на инфаркти и коронарна артериална болест. Калцият в нейният състав нормализира сърдечната дейност.

Освен това скумрията укрепва имунната система. Само това нейно качество е основателна причина винаги да я имаме на трапезата си, поне два-три пъти седмично. Омега киселините в нейния състав действат като противовъзпалителни средства. Те помагат за справяне с артрита и намаляват риска от сърдечни заболявания и пристъпи. Повишават способността на организма да се бори с инфекциите.

Консумацията на скумрия съдейства за регулиране на метаболизма. Т я помага при артрит, артроза, мигрена. Подобрява паметта и увеличава кръвоснабдяването на мозъка.

Съдържа коензим Q10 - естествен антиоксидант. Той помага за елиминирането на раковите агенти от клетките, увредени по време на заболяването, като по този начин подобрява тяхното здраве и защитава тялото. Омега-3 помагат за предотвратяване на рак на гърдата, дебелото черво и бъбреците. За това допринасят и селенът и витамин В12, които са в изобилие в скумрията.

Веществата, съдържащи се в нея, подобряват паметта, повишават работоспособността, предотвратяват болестта на Алцхаймер и предпазват от депресия.

Не се препоръчва консумацията на скумрия от бременни жени, както и от майки, които кърмят бебетата си. Наличието на живак в нея може да повлияе неблагоприятно на развитието на плода и неговата нервна система.

Още: В тази евтина риба има най-много витамин Д

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com