В тази риба има най-много калций

25006
В тази риба има най-много калций
Снимка: iStock/Guliver

Не пиете мляко и поради това имате недостиг на калций – този елемент се съдържа в големи количества не само само в млечните храни, но и в два вида вида риба – сьомга и сардела. Коментираният минерал е важен за здравето на костите и имунитета, но ето няколко източника на този минерал, освен млечния продукт. Те включват зеленолистни зеленчуци, сирене, соеви зърна, боб, леща, плодове.

Най-добрите храни при калциев дефицит

Сардините и консервираната сьомга са богати на калциеви соли поради годните им за консумация кости. Една консерва сардини съдържа около 27% от този минерал, а консервираната сьомга съдържа около 19%. Тази мазна риба също е богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които помагат за поддържането на сърцето, мозъка и кожата здрави.

Рибата, която възрастните хора трябва да ядат за здрава щитовидна жлеза

Зеленолистните зеленчуци като кейл и спанак са изключително здравословни - те съдържат коментирания минерал в големи количества. Някои сортове, като спанак, са с високо съдържание на оксалати, естествени химикали, които се свързват с калциевите соли и пречат на тяхното усвояване. Може да заложите и на бяло зеле.

Един от най-добрите варианти е киселото мляко, което се счита за отличен източник на калций. Пробиотиците – вид полезни бактерии, които могат да подобрят имунната функция, здравето на сърцето и усвояването на хранителни вещества – се намират в много видове кисело мляко. Смята се, че нискомасленото кисело мляко съдържа повече от този минерал.

Повечето сирена са отлични източници на коментираното хранителни вещество, включително пармезанът, който съдържа 19% от дневната доза от коментирания минерал.

Соевите зърна са известни като едни от най-добрите калциеви източници. Твърди се, че една чаша варени соеви зърна съдържа около 18,5% от коментирания минерал, докато суровите соеви зърна съдържат до 27,6%, според изданието The Health Site.

Една от най-здравословните храни, които можете да включите в диетата си, са горските плодове. Къпините, ягодите и малините са плодове, богати на коментирания минерал. Останалите плодовете от списъка включват папая, портокали, ананаси, киви и кайсии

Фасулът, грахът и лещата също са богати на него, както и на протеини и фибри. Усвояването на хранителни вещества от тялото може да се подобри чрез накисване, покълване или ферментиране на тези храни. Те са богати още на желязо, калий, магнезий, фолиева киселина и цинк.

Още: Ендокринолог: В тази риба има най-много йод

Важно: Статията е единствено с информативна цел, тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com