Виното и сиренето пазят мозъка бърз

19263
Виното и сиренето пазят мозъка бърз
Снимка: Pixabay.com

Ако гледката на плато със сирене и малко хубаво вино на парти ви носи наслада, изследователи от щатския университет в Айова имат чудесни новини за вас и мозъка ви, констатира StudyFinds, цитирани от БГНЕС.

Тяхното проучване разкрива, че това популярно съчетание може действително да допринесе за по-добро когнитивно здраве с напредване на възрастта. Изследователите казват, че това е първото мащабно изследване ,което установява, че специфични храни могат да помогнат в борбата с болестта на Алцхаймер.

Как мозъкът съхранява данните за време и място

Изследователи от университета на Охайо са провели експеримент, при който са изяснили къде мозъкът съхранява информацията за времето и м...

Изследването проследява здравния статус на близо 1800 души на възраст между 46 и 77 години в Обединеното кралство. Участниците, които са част от биомедицинската база данни UK Biobank, завършват Fluid Intelligence Test (FIT) в началото на проучването между 2006 и 2010 г. След това групата има две последващи оценки през 2012-13 и 2015-16. Всички тези тестове дават на изследователите моментна снимка на способността на групата да „мисли бързо“, докато остарява.

1787-те участници също отговориха на въпроси относно консумацията на храна и алкохол по време на всеки от тези три прегледа. Авторите на изследването искали да знаят за голямо разнообразие от решения за хранене,които всеки човек е правил през годините. Участниците били анкетирани относно консумацията на различни храни и напитки, включително: пресни плодове, сушени плодове , сурови зеленчуци , салата, варени зеленчуци, мазна риба, постна риба, преработено месо , птици, говеждо , агнешко, свинско месо, сирене, хляб, зърнени храни , чай , кафе , бира , сайдер, червено вино , бяло вино, шампанско и алкохол, консумирани от всеки участник.

Резултатите разкриват изненадващо меню, което може да формира малко вероятна защита срещу когнитивния спад с надпедването на годините.

Изследователите откриха, че сиренето осигурява най-голяма защита срещу свързаните с възрастта когнитивни проблеми. Неговото въздействие е значително по-голямо от всяка друга храна в доклада.

Морските продукти пазят от болести на мозъка

Специалистите прогнозират нарастване на броя на пациентите с Алцхаймер и други дегенеративни заболявания в близките десетилетия. Ученит...

Изследването също така установява, че консумацията на алкохол ежедневно, особено червеното вино , може да подобри когнитивните функции с напредване на възрастта. Докато червеното месо продължава да бъде проблемно, изследователите казват, че яденето на агнешко всяка седмица може да увеличи умствената мощ през дългия период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com