Внимание! Опасна диета!

10665
Внимание! Опасна диета!
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Стремежът към постигане на перфектното тяло е на дневен ред постоянно. Следователно всеки опитва различни методи за отслабване или съзнателно качване на килограми, като са малко хората, които си задават въпроса до колко избраният режим е подходящ за самите тях.

Палео диетата е смятана за най-добрия начин за отслабване и изграждане на мускули. Планът за хранене, в така наречената пещерна диета, се основава на ежедневното консумиране на модерни храни, които наподобяват хранителни групи на нашите предци. Знаменитости като Матю Макконъхи и Джесика Бийл споменават, че са й големи почитатели.

В основата си диетата е с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Привържениците й могат да се хранят с риба и морски дарове, пресни плодове и зеленчуци, яйца, ядки и семена и "здравословни" мазнини. Забранените елементи включват млечни и зърнени храни, картофи, рафинирана захар, преработени храни и сол, съобщи Daily mail.

Този хранителен режим привлече общественото внимание през 2011 г., когато професор Лоран Кордейн от департамента по здраве и спорт на Колорадския университет публикува Палео диетата и даде старт на нейното разпространение. Обаче нови изследвания твърдят, че следването на тази диета само за 8 седмици може да доведе до бързо увеличаване на теглото и здравни усложнения.

Пеганизъм – новият хранителен режим, завладял Холивуд

Докато доскоро в Холивуд беше хит палео диетата, а Бионсе и Джей Ло възхваляваха веган режимите си, то вече е време всички да се пригот...

Изненадваща е констатацията на изследователите от университета в Мелбърн, която предупреждава за така наречените диети, подкрепени с малко или никакви научни доказателства. Вместо това те препоръчват на хората с диабет или в преддиабетно състояние да се подложат на средиземноморска диета.

Водещият автор на изследването, професор Соф Андрикополус, твърди, че този тип диета - много популярната Палео диета, не се препоръчва за хора, които вече са с наднормено тегло и водят заседнал начин на живот.

Той казва, че средствата за масова информация създават истерия около тези диети, която е особено силно задвижена от знаменити готвачи и истории за отслабване на знаменитости, което води до това, че все повече хора опитват диети, които не са подкрепени с достатъчно доказателства.

„При хора в преддиабетно състояние или с диабет, диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, може да бъде много рискована”, казва той.

„Ниско въглехидратните диети с високо съдържание на мазнини стават все по-популярни, но няма научни доказателства, че работят. В действителност, ако на тази диета се подложи неактивен човек, този човек ще напълнее.”, предупреждава професор Андрукополус, който е председател на Австралийското диабетно дружество.

Как да премахнем захарта от менюто си в 5 стъпки

Напоследък много проучвания доказват, че захарта е една от основните причини за затлъстяването и влошаването на здравето. Например един...

„Едно много важно съобщение за общественото здраве - трябва да сте много внимателни с диетите, винаги търсете професионален съвет за управление на теглото и винаги се стремете към диети, подкрепени с доказателства”.

Той и екипът му целят да проверят дали ниско въглехидратните храни и тези с високо съдържание на мазнини ще са от полза за здравето на хората в преддиабетно състояние. Те са взели две групи мишки - с наднормено тегло и в преддиабетно състояние. Подложили едната група на Палео диетата, а другата група хранели с нормална храна. След осем седмици, групата мишки, които били подложени на диетата, значително напълнели, тяхната непоносимост към глюкоза се влошила и нивата на инсулин нараснали.

„За да се види в перспектива, за един 100 килограмов човект това е еквивалент на 15 кг за 2 месеца - изключително екстремно покачване на теглото. Това ниво на наддаване на тегло ще повиши кръвното налягане и може да увеличи риска от тревожност и депресия и да доведе до артрит. За някой, който вече е с наднормено тегло, тази диета ще доведе само до по-нататъшно увеличаване на кръвната захар и нивата на инсулина, което може да ги предразположи към диабет.", добавя професор Андрикополус.

"Палео диетата казва да не се ядат никакви въглехидрати и да се консумират много мазнини. Нашият модел се опита да имитира това, но не видяхме някакви подобрения в теглото или симптомите. В действителност, те се влошиха."

Проф. Андрикополус казва, че средиземноморската диета е най-добра за хората в преддиабетно състояние или с диабет. "Това е подкрепено с доказателства и е диета с ниско съдържание на рафинирана захар, със здравословни мазнини и масла от риби и студено пресован зехтин, бобови растения и протеин."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com