Задух след хранене - симптом за какво е?

21786
Задух след хранене - симптом за какво е?
Снимка: iStock/Guliver

Дори и при здрави хора недостигът на въздух е нормален по време на период на висока телесна активност. При дейности като колоездене, тренировка във фитнеса или бягане обикновено се налага тялото да използва повече кислород.

Своето мнение споделя д-р Кларис Безера.

Защо се чувства недостиг на въздух след хранене?

Има много причини, поради които се случва такова състояние. Някои от сравнително често срещаните причини за него са следните.

1. Бързо хранене.

Много хора имат навика да се хранят „на бегом“. Но стомахът ни се издува, когато погълнем големи количества храна за кратко време. Резултатът е, че уголеменият стомах притиска диафрагмата. Това от своя страна ви кара да се задъхвате. Вашата диафрагма вече има малко място за разширяване. Но организмът, така или иначе, се нуждае от кислород. И понеже количеството му намалява, чувствате задух. Решението: не яжте бързо! Приемайте храна в малки количества и я сдъвквайте добре преди преглъщане. Избягвайте разсейването по време на хранене; например, изключете телевизора. Така по-точно ще почувствате кога стомахът ви е пълен.

Лекар: Тези симптоми издават увеличен черен дроб

2. Хранителна алергия.

Хранителната алергия възниква в случаите, когато имунната система реагира прекомерно на дадена храна или някоя от нейните съставки. Имунната система предпазва тялото от болести. Най-често изброяваните алергени (причинители на алергии) включват: ядки, фъстъци, яйца пшеница, мляко, риба, миди, горчица и сусам. Решението: намерете причинния алерген и не го включвайте в менюто си.

3. Запушване на белите дробове и на движението по дихателните пътища. Много пъти хората се оплакват от недостиг на въздух, когато има някакво нарушение в дихателните пътища. Може да се дължи на нещо, което сте изяли. Например, гастроезофагеална рефлуксна болест е състояние, при което долната част на хранопровода остава отчасти отворена постоянно. Това позволява на храносмилателните киселини в стомаха да изпълзят нагоре и да причинят киселинен рефлукс, след като сте яли нещо. Храносмилането по принцип започва известно време, след като сте изяли нещо. Такова състояние се появява именно в този интервал. Не е сериозно, ако се случва от време на време. Но пациентите трябва незабавно да посетят лекар, щом се случи два пъти или повече за една седмица. Симптомите включват: стягане в гърдите или долната част на корема, дрезгав глас, суха кашлица, затруднено преглъщане, задух след ядене. Решението: консултирайте се с лекар и вземайте свовременно предписаните лекарства.

Кардиолог: Тези 4 симптома издават болно сърце

4. Аритмия. 

По принцип сърдечната аритмия е често срещано състояние, обикновено безвредно. Но предизвиква разнообразни симптоми с усещане за недостиг на въздух след хранене. Хората, страдащи от лека аритмия, едва ли ще забележат останалите симптоми. Но когато тя стане екстремна, специфичните симптоми, които се проявяват, са: припадък, болка в гърдите, сърцебиене, изтощение. Решението: може да си направите операция, ако аритмията ви е тежка.

5. Стрес.

Общото психологическо неразположение се проявява чрез необясним страх, параноя, изпадане в паника. Различните стресови разстройства имат различни симптоми. Фобиите и тревожността са често срещана част от тях. Тези нарушения пречат на нормалното ви ежедневие.

Например, проблемите с тревожност заради наднорменото ви тегло, се появяват лесно, особено след като сте яли нещо. Ако това е причина за вашето безпокойство, храната, която ядете, може да доведе до задух. Може да възникнат и симптоми като силен страх и гадене. Тези разстройства обикновено се комбинират с други психични нелазположения като депресия и склонност към преяждане. Решението: посетете психолог, психиатър или психоаналитик. Те ще помогнат да откриете точното психическо разстройство и да го разсеете. Лечението зависи от фактори като колко са тежки симптомите и как често се появяват. Комбинацията от лекарства и терапевтични сесии непременно помага в такива случаи.

Внимание! Статията е с информативен, а не препоръчителен характер. Консултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com