Започвате фитнес след 50 години? Ето как да го направите ПРАВИЛНО

19741
Започвате фитнес след 50 години? Ето как да го направите ПРАВИЛНО
Снимка: Getty Images

Както за мъжете, така и за жените, започването на фитнес на тази възраст често изисква по-обмислен, по-внимателен подход, за да се гарантира, че тялото ви ще навлезе в рутината по здравословен и устойчив начин. Един фактор, в който не бива да се съмнявате обаче, е, че си заслужава. „С напредването на възрастта организмът произвежда нови клетки по-бавно, метаболизмът ни се забавя, а структурата на клетките ни се променя, като те губят способността си да функционират оптимално", споделят експерти. Най-добрият начин да се преборим с процеса на стареене е чрез движение, здравословен хранителен режим и постоянни физически упражнения. Но откъде да започнете? Ето някои идеи за най-добрите стратегии за започване на фитнес след 50-годишна възраст.

3 признака, че трябва да намалите тренировките

1. НЕ БЪРЗАЙТЕ

Когато сте на възраст над 50 години и започвате да се занимавате с фитнес, наличието на ясна стратегия може да се окаже наистина голямо предизвикателство. Когато остарявате, е трудно да знаете на какво е способно тялото ви, така че начина и вида на тренировката ще бъдат от ключово значение, за да можете да имате непрекъснат напредък, без контузии.

2. ПРОМЕНЯЙТЕ, КОГАТО Е НЕОБХОДИМО

Дори при програмите, предназначени за начинаещи, може да не сте готови да правите всяко движение и това е нормално. Да се предизвиквате е чудесно, но да се насилвате по начин, за който тялото ви показва, че не е за вас? Това не е добре. "Винаги помнете, че вие контролирате ситуацията", споделят треньорите. „Можете да правите повторенията по-бавно, да се възползвате от модификациите и да наблюдавате какво прави треньорът, преди да го направите вие. Не е нужно да бързате или да оказвате натиск върху процеса на обучение.

Пет закона на добрата тренировка

3. ВКЛЮЧЕТЕ ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА

Когато създавате стабилен тренировъчен график, не забравяйте да включите дни за възстановяване. Това означава да останете активни, но да намалите темпото, за да се почувствате отпочинали и подмладени. Също така е добра идея да преглеждате графика си всяка седмица, за да видите дали има други занимания, които бихте искали да опитате, или може би да преминете към изпълнение на програма, която е свързана с времева рамка. Без значение какво ще изберете, полезно е да възприемате възрастта си като отправна точка, а не като пречка. Просто сте се пуснали сте се в ново приключение и това е супер!

Кога трябва да намалите темпото във фитнеса?

4. ВСЛУШВАЙТЕ СЕ В ТЯЛОТО СИ

Както се казва, мъдростта идва с възрастта, така че използвайте своята в своя полза. Колкото по-дълго живеем в тялото си, толкова повече го опознаваме. Когато вашето тяло ви казва нещо, вслушайте се. След това реагирайте. То може да ви помоли да бъдете търпеливи или да ви каже, че може да поеме още малко, и със сигурност ще ви благодари.

Източник: Beachbody On Demand

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com