Защо хората над 50 години трябва да се откажат напълно от хляба?

33488
Защо хората над 50 години трябва да се откажат напълно от хляба?
Снимка: iStock

Според Хърбърт Шелтън, здравен педагог и активист на алтернативната медицина в САЩ, консумацията на хляб е едно от големите проклятия на съвременния живот. 

Хлябът се приготвя от обработени зърнени храни. В състава му влизат още сол, сода, мая, свинска мас и редица други добавки, подложени на обработка при висока температура. Всичко това, консумирано ежедневно по 3-4 пъти и дори в огромни количества, както и в комбинация с други нишестени храни, е причината за куп здравословни проблеми.

Така нареченото "обогатяване" на бялото брашно дава на хората фалшиво чувство за безопасност, според експерта. Добавените към брашното витамини и подобрители не могат да компенсират "откраднатото" от зърното при преработката му в брашно.

Лекар разкри защо възрастните хора трябва да ядат по-малко хляб

Защо хората над 50 години трябва да се откажат от хляба?

След 50-годишна възраст започват неблагоприятни промени в тялото и се увеличава вероятността от развитието на куп сериозни здравословни проблеми. Поради тази причина е необходимо да се обърне внимание на диетата и да се изключат от нея потенциално опасните храни.

Ако не всички, то много заболявания на стомашно-чревния тракт са причинени от хляба , който рядко се усвоява добре, а най-често е кисел и води до отделянето на газове, според Хърбърт Шелтън.

Използваната термофилна хранителна мая за приготвяне на хляба унищожава различни бактерии в червата , които произвеждат витамини от група В.

Как се приготвят сочни кюфтета без хляб - 3 тайни на опитните домакини

Хлябът трябва да се дъвче толкова старателно и продължително, че да може да се „изпие“ със слюнка, тъй като смилането му започва в устата. Никога не трябва да ядете хляб с месо, каша, яйца, сирене. Хлябът и брашното се съчетават добре със зеленчуци, сурови и варени, билки, сок, масло и растително масло. Той не трябва да се съчетава със сладкиши и плодове.

Консумацията на продукти от рафинирано бяло брашно трябва да се сведе до минимум във всички възрасти без изключение. Особено за деца и възрастни хора. Хората до 30 години могат да консумират хляб неограничено време, ако работят физически на чист въздух. До 45 години количеството хляб трябва да бъде ограничено; на 45-50 години - много малко, 2-3 филийки; а след 50 години - 1 филийка на ден или пълно изключване.

Хлябът успешно се заменя с ядки. Промишленият бял хляб и продуктите от бяло брашно (сладкарски изделия, тестени изделия, юфка, фиде) са химически обработени, избелени, оцветени и обогатени с изкуствени добавки. И всичко това се постига с помощта на добавки от синтетични химически съставки, които са много нездравословни. 

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат хляб с мая

На теория пълнозърнестият хляб е много здравословен. Но термофилната мая не оправдава тези твърдения.

Според Хърбърт Шелтън хлябът винаги трябва да се консумира изсушен или леко изпържен без масло. Здравословна храна е сушен черен селски хляб, покълнали зърнени култури, нерафинирани зърнени култури - ориз, пшеница, царевица, елда.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com