Защо жадуваме за сладко и как да намалим желанието за въглехидрати

17557
Защо жадуваме за сладко и как да намалим желанието за въглехидрати
Снимка: iStock/Guliver

Желанието за използване на сладки храни възниква, когато се изложи на центъра на удоволствието. Тоест, когато един човек е стресиран, тялото му се стреми да активира центъра за удоволствие и следователно има нужда от положителни емоции, а мнозина получават тези емоции чрез консумацията на сладко (бързи въглехидрати).

Яденето на високо питателни храни и редовни тренировки (т.е. минимизиране на стреса) ще намали апетита за захар. При такива условия гладът няма да възникне в продължение на 4-6 часа и тялото няма да изисква въглехидрати.

Защо ви се хапва нещо сладко СЛЕД ядене

За много хора яденето на десерт (или шоколад) след хранене е навик. Вместо физиологично желание за захар, желанието се появява просто з...

Защо жадуваме за сладкиши?

Да вземем прост пример. Ако в почивния ден не правите нищо, освен да гледате телевизионни предавания, тогава броят на „посещенията“ на хладилника ще се увеличи значително през деня. Или може да се случи, ако правите нещо, което не ви доставя удоволствие, тоест не получавате положителни емоции.

Всъщност всичко е просто: много хора „улавят“ неприятни моменти със сладкиши. Ако разгледаме ситуацията от научна гледна точка, тогава желанието за бързи въглехидрати е причинено от ниското производство на серотонин („хормон на щастието“). Серотонинът се произвежда от молекули триптофан, които са много малки в сравнение с други молекули. Тъй като поради размера си триптофанът не може да се конкурира с големи протеинови молекули, последните се използват от тялото на първо място. И ако протеинът не е достатъчен, тогава има нужда от триптофан.

Но основният проблем е, че триптофанът, за разлика от протеиновата молекула, няма хранителна стойност. Тоест тялото няма да може да се насити, ще получи само краткотрайно удоволствие (приблизително за половин час), тъй като кръвообращението ще се ускори, а след това ще се появят слабост и чувство на глад.

Как да намалим желанието за въглехидрати

3-те най-добри неща, с които можете да замените сладкото

Стевия Стевията е от семейство Сложноцветни и расте в субтропичните и тропичните райони на Южна и Централна Америка, като също така не...

За да намалите желанието за консумация на сладко, десертът трябва да се яде след наистина добра закуска, обяд или вечеря, а не на празен стомах. Особено важно е това правило да спазват тези, при които мозъчния кръвоток е проблемен, по-специално, страдат от:

·  мигрена;

·  епилепсия;

·  пристъпи на паника и други заболявания.

Можете да подмамите тялото си да намали желанието за въглехидрати, като направите следното:

Сладко от ягоди за зимата - не само вкусно, но и здравословно

Всеки човек поне веднъж в живота си е опитвал сладко от ягоди. Никое друго зрънце не може да се сравни с аромата на това зрънце, заложе...

1. Задоволете центъра за удоволствие с изключително положителни емоции, а не с храна. Просто правете това, което харесвате, или поне се разходете на чист въздух. Тогава не е нужно да използвате изкуствени източници на радост, тоест не искате сладко.

2. Използвайте препарати от хром пиколат.

3. Достатъчно е да поставите няколко капки под езика на Gymnema Sylvestre и блокирането на вкусовите рецептори е гарантирано за поне час, тоест употребата на сладки храни няма да предизвика приятни усещания и съответно необходимостта от въглехидратите ще изчезнат.

4. Не купувайте сладкиши. Няма да пазарувате през нощта, нали? Особено след 22:00 часа, когато количеството захар в организма намалява на физиологично ниво.

5. Сладкото може да се консумира само след пълноценна питателна храна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com