Защо не трябва да пренебрегваме болката в китките?

9267
Защо не трябва да пренебрегваме болката в китките?
Снимка: iStock

Понякога не обръщаме внимание и пренебрегваме болката, която се появява в китките ни. Това обаче е сериозна грешка.

Д-р Гущаво Фигейредо обяснява защо. 

Остеоартрит (артроза)

Остеоартритът е дегенеративно ставно заболяване, при което гладкият хрущял, който покрива двете повърхности на костите в ставите, се уврежда или износва с времето. Този проблем може да засегне всяка част на тялото, а при ръцете пръстите са най-застрашените части. Нормалната става се образува от две костни повърхности, покрити с гладък хрущял, които пасват идеално една към друга и се плъзгат, когато костите се движат. Ако се износят, те вече не пасват една към друга и се развива артрит. Травма, инфекции, подагра, псориазис и други състояния също могат да причинят остеоартрит на ръцете. Най-честите симптоми са:

- подуване

- болка

– деформации

- слабост

– скованост / ограничение на движенията.

Синовиална киста

Синовиалната киста е много често срещана патология, характеризираща се с лека изпъкналост в близост до сухожилие или става. Най-честата локализация е върху гърба на китката (60 до 70% от случаите). Кистата представлява фаактически мехур с бистра, вискозна течност, подобна на гел.

Това е доброкачествено заболяване, не е ракова маса и не се разпространява на други места въпреки, че може да се появи в повече от една става. Повечето случаи са идиопатични (без известна причина). Кистата може да варира по размер и понякога дори да изчезне без намеса.

Теносиновит

Стенозиращият теносиновит на сухожилието на флексора на ръката е известен като „тригерен пръст“. Флексорните сухожилия (структури, отговорни за огъването на пръстите), за да останат близо до костите и да предадат мускулна сила към костта, преминават навътре. Повечето случаи са идиопатични (без известна причина). Въпреки това, често са свързани с подагра, диабет и ревматични заболявания. Състоянието може да засегне няколко пръста, най-често палеца и безименния пръст. Началната фаза се съпровожда с болка в основата на пръстите или палеца, придружена или не от локално изпъкване.

Какво причинява болка в китките?

Тендовагинит на де Кервен

Тендовагинитът е възпаление, което може да възникне във всяко сухожилие. В случая с този на де Кервен възпалението възниква в 2 специфични сухожилия, които са отговорни за движенията на палеца. Тези сухожилия са в областта на китката и преминават през тунел, където възниква възпаление поради компресията им. Симптомите могат да бъдат инвалидизиращи и да се влошат при въртеливи движения и повдигане на предмети със затворени ръце.

Началото на това заболяване след бременност е много често и началото обикновено настъпва 4 до 6 седмици след раждането. Смята се, че причината се дължи на връзката между хормоналните промени по време на бременността и движенията при носене на детето, кърмене, смяна на пелени и др. Болката в страничната област на китката е най-честото оплакване. Симптомите се влошават значително, когато китката се отклони в посока, обратна на палеца, или с въртящи движения.

Синдром на карпалния тунел

В китката има пространство, наречено карпален тунел, където средният нерв и девет други сухожилия преминават по пътя си от предмишницата към ръката. Повишеното налягане в карпалния тунел може да се дължи на различни патологии или е идиопатично (без дефинирана причина). Сред най-честите заболявания са „подуване“ на сухожилията на флексорите – вече споменатият теносиновит; счупвания или изкълчвания на китката; подуване вследствие на бременност. Други патологии, които са тясно свързани и увеличават рисковете за това заболяване, са диабет, хипотиреоидизъм, ревматоиден артрит.

Симптомите на изтръпване обикновено се влошават през нощта и засягат палеца, показалеца, средния пръст и половината от безименния пръст. При хронични, продължителни и по-тежки случаи може да настъпи атрофия на мускулите на ръката, свързана със загуба на сила и чувствителност.

Внимание! Статията е само за общи сведения и информация. Не практикувайте самолечение и търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com