Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

16 юни 2024, 06:33 часа

Ситуацията, в която сърцето бие силно, може да предизвика паника дори у най-спокойния човек. За да не се плашите напразно, трябва да знаете дали това е толкова опасно за здравето. С какво е свързана промяната в работата на сърдечния мускул? Възможно ли е да се предотврати пристъпът и как да стане това?

Защо понякога сърцето бие силно?

Нормалното сърцебиене не се усеща от човека. През такива периоди не се замисляме за това как работи сърцето ни. Ние просто не го усещаме. Но когато ритъмът се промени, веднага ни хрумва тревожната мисъл: „Какво не е наред?“.

Съществуват няколко причини за това състояние. Те могат да бъдат условно разделени на два вида: вътрешни и външни.

Какво да направим първо при силно сърцебиене?

Външни - това са тези, които предизвикват атака отвън на тялото. Към тях спадат:

- чувство на страх;

- страх;

- стрес;

- повишено физическо натоварване;

- прекомерна консумация на кофеин-съдържащи напитки (кафе, енергийни тоници и др.);

- злоупотреба с алкохол.

Всички тези причини предизвикват рязко повишаване на адреналина в кръвта. А това допринася за увеличаване на сърдечната честота. В това няма опасност. Веднага щом стресовата ситуация изчезне, сърцето отново ще започне да бие плавно.

Но ако забележите, че пулсът се увеличава не поради външни причини, проблемът е вътре в тялото. И най-често това са сърдечни и други заболявания. Трябва да посетите кардиолог. Той ще установи дали е виновна някаква сърдечна патология, или става дума за нещо друго, и ще даде направление за подходящия специалист.

Защо получаваме сърцебиене вечер - ето каква грешка правим

Какво трябва да направим, ако сърцето ни бие много силно?

Има прости начини да възстановите нормалната сърдечна честота у дома. Те са добри, когато причината за сърцебиенето е външна. Така че, ако сърцето ви започне да бие твърде бързо:

1. Успокойте се. За да направите това, можете да използвате ефективно дихателно упражнение. Трябва да вдишате дълбоко и бавно, да задържите дъха си за 10 секунди. След това бавно издишайте и не вдишвайте в продължение на 10 секунди. Упражнението трябва да се повтаря, докато се възстанови пулсът (обикновено цикълът е 5-10 повторения).

2. Свалете стягащите дрехи или ги разкопчайте.

3. Внимателно масажирайте малките пръсти на ръцете си. Трябва да натиснете интензивно пръста в близост до нокътя около 60 пъти. След това масажирайте малкия пръст на другата ръка по същия начин.

4. Изпийте половин чаша вода. Пийте я на малки глътки, като не бързате.

Ако сърцето ви бие силно само от време на време, вероятно няма причина да се притеснявате. Но ако ситуацията се повтаря често, тогава посещението при лекар е необходимост.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес