Защо витамин C е толкова важен за здравето ни

29717
Защо витамин C е толкова важен за здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е важно хранително вещество, което поддържа функционирането на организма. Той подпомага много биологични функции, включително синтеза на колаген, заздравяването на рани и възстановяването и поддържането на хрущяли, кости и зъби. Витамин С също е антиоксидант, което означава, че може да неутрализира свободните радикали, които могат да увредят клетките на генетично ниво.

Витамин С е бил използван исторически за предотвратяване или лечение на скорбут и други заболявания, свързани с недостига му. Днес той е широко рекламиран като естествена защита срещу обикновените настинки. Въпреки че витамин С се счита за "усилвател на имунитета", има малко доказателства, че приемането му всъщност може да предотврати или лекува инфекция.

Добри източници на витамин С могат да бъдат намерени в плодовете и зеленчуците, особено в цитрусовите плодове.

7 ползи за здравето от витамин С

Витамин С е силен антиоксидант

Антиоксидантите действат за защита на клетките и ограничават щетите, като стабилизират и почистват свободните радикали. Така витамин С, витамин Е и бета каротин биха могли да помогнат за поддържането на тялото по-младо и да го предпазят от сериозни животозастрашаващи състояния.

Как да си набавим витамин C

Витамин C , наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин. Брутната му формула е C6H8O6 и е с моларна маса 1...

Проучванията показват, че консумацията на повече витамин С може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта с до 30%. Това помага на естествената защита на организма да се бори с възпалението.

По отношение на упражненията, където оксидативният стрес и свободните радикали преобладават поради интензивния характер на него и неговия ефект върху организма, индуцираният от упражнения окислителен стрес е най-висок за хората с по-ниски нива на витамин С. След това можем да предположим, че ако в момента тренирате и се занимавате с интензивни ежедневни тренировки, трябва да допълвате с витамин С, за да предотвратите вредното въздействие на свободните радикали.

Витамин С понижава кръвното ви налягане

Тъй като витамин С е разтворим във вода, той също действа като диуретик, карайки бъбреците да отстраняват повече натрий и вода от тялото, което спомага за отпускане на стените на кръвоносните съдове, като по този начин понижава кръвното налягане.

По-ниското кръвно налягане също означава, че имате по-малък шанс да получите инсулт и повишено сърдечно-съдово здраве, което е толкова важно днес, тъй като много хора страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Витамин С повишава имунната ви система

Стритите червени чушки - изненадващ източник на витамин С

При първите признаци на настинка или грип хората обикновено бързат да се запасят с портокали и мандарини, които са известни с високото ...

Витамин С предотвратява лечимите заболявания като скорбут и се бори с различни заболявания. В резултат на това той засилва имунитета ви и е установено, че предпазва от заболявания като настинка и грип.

Изследванията показват, че витамин С е от съществено значение за стимулиране на имунната система чрез повишаване на силата и защитата на организма. Поради ролята си за намаляване на възпалението, той е основно за имунитета и общото здраве.

И накрая, витамин С защитава имунната система, намалява тежестта на алергичните реакции и помага за борба с инфекциите. Ако искате да останете добре и здрави, тогава добавянето на повече витамин С към диетата ви трябва да бъде приоритет.

Витамин С увеличава усвояването на желязото ви

Съобщава се, че богатите на витамин С плодове, като гъши зърна, повишават бионаличността на желязо от щапелни зърнени храни и варива. Знаем, че основната роля на желязото е да повиши способността на тялото да пренася кислород през кръвта и дефицитът може да доведе до анемия. Следователно витамин С е изключително полезен за този процес.

Люти чушки: Хранителни факти и ефекти върху здравето

Лютите чушки са плодове на тропически храсти от рода Capsicum , които съдържат веществото капсаицин. Те имат силен аромат и вкус, вари...

Витамин С помага за поддържане на здрава кожа и коса

Ако искате по-чиста кожа и по-силна коса, тогава витамин С играе основна роля, за да се уверите, че това става реалност. Витамин С помага за изграждането на протеиновия колаген и в съчетание с гореспоменатото усвояване на желязото не само ще имате по-здрава кожа и коса, но ще я поддържате.

Избягвайте добавките и консумирайте храни, богати на колаген, като горски плодове и храни с високо съдържание на омега-3, като авокадо и сьомга. Заедно с вашата диета с витамин С, ще гарантирате естествената си красота завинаги.

Витамин С помага при загуба на тегло

Всеки или иска да отслабне, да натрупа мускули или да поддържа нивото, което е в момента, а понякога е наистина трудно и се нуждаете от нещо допълнително, което да ви помогне. Е, наред с балансираната ви диета и режим на тренировка, трябва да се стремите да увеличите приема на сладки картофи и цитрусови плодове.

Проучванията показват, че състоянието на витамин С е обратно свързано с телесната маса. Хората с адекватен статус на витамин С окисляват 30% повече мазнини по време на умерена тренировка от физически лица с ниско съдържание на витамин С; по този начин индивидите, изчерпани с витамин С, могат да бъдат по-устойчиви на загуба на мастна маса. Накратко, вие ще извлечете максимума от тренировката си за изгаряне на мазнини, ако нивата на витамин С са високи.

10 доказани ползи за здравето от чесъна

Чесънът е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво състояние и се смята, че е получен ...

Витамин С е полезен за физическото и психическото здраве

Витамин С е основен микроелемент, който няма добра репутация случайно. Наред с това как подобрява способността ви да лекувате рани и да намалявате възпалението вътре и извън тялото си, както и да ви дава страхотен външен вид, той също така е разглеждан незначително като витамин, който ви дава повече енергия и засилва психическото ви здраве.

Хората с по-високи нива на витамин С е по-малко вероятно да страдат от депресия и умора. Дали това се дължи на всички други горепосочени предимства е трудно да се каже, но по-важното е просто да увеличите количеството на богати на витамин С храни и да се убедите сами, няма да останете разочаровани!

Симптоми за недостиг на витамин С

Ако имате недостиг на витамин С, тогава можете да страдате от следните симптоми:

- Възпаление на венците (наричано още гингивит).

- Бавно зарастване на рани.

Коронавирус COVID-19 - всичко, което трябва да знаем

COVID-19 е силно инфекциозно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус. Болестта е открита в Китай през декември 2019 г. и ...

- Суха и цепеща се коса.

- Груба и суха кожа.

- Слаба имунна система.

- Подути и болезнени стави.

източник: www.dnafit.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com