Как да си набавим витамин C

8800
Как да си набавим витамин C
Снимка: Pixabay

Витамин C , наричан още аскорбинова киселина или L-аскорбат, е водоразтворим витамин. Брутната му формула е C6H8O6 и е с моларна маса 176,13 g/mol. Оставен на въздуха, даже при стайна температура, се окислява бързо.

Поради големия брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм витамин C се използва като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания и в България може да се закупи от аптека без рецепта, под формата на таблетки или ампули.

Храни, съдържащи витамин C

Стритите червени чушки - изненадващ източник на витамин С

При първите признаци на настинка или грип хората обикновено бързат да се запасят с портокали и мандарини, които са известни с високото ...

"При първата си работа след колежа имах шеф, който всяка сутрин ядеше цял грейпфрут за закуска. Винаги съм знаела, че грейпфрутът е добър за здравето, но не можех да разбера как не се отегчава. Все още не го разбирам напълно, но сега, когато знам повече за храненето, виждам защо той е ял грейпфрут всеки ден.", пише в своя блог световноизвестната диетоложка Дебора Инъс.

Грейпфрутът е един от най-добрите плодови източници на витамин С. И тъй като този важен витамин е водоразтворим, важно е да го получавате от храна (или напитки) ежедневно. Водоразтворимите витамини не се задържат много дълго в телата ни. Тялото абсорбира това, от което се нуждае по това време, а останалото се отмива с урината ви. (Мастноразтворимите витамини издържат много по-дълго.)

Витамин С е мощен антиоксидант, което означава, че може да помогне за борба с вредите от свободните радикали в тялото ви. Този витамин е свързан и с намален риск от хронични заболявания, като рак, сърдечно-съдови заболявания и катаракта, според проучване от 1999 г. в Американския журнал за клинично хранене. Проучване тази година в същото списание установява, че витамин С може също да помогне за намаляване на кръвното налягане, в допълнение към безброй други ползи за здравето. Важно е да се отбележи, че това проучване не контролира други фактори, като лекарства за кръвно налягане, така че трябва да се направят повече изследвания. Все пак вероятно няма да навреди да получите малко повече витамин С в диетата си.

Ето няколко съвета за извличане на най-много витамин С от ежедневната си диета:

9 впечатляващи ползи за здравето от лука

Въпреки че всички зеленчуци са важни за здравето, някои видове предлагат уникални предимства. Лукът е член на Allium род на цъфтящи ра...

- Яжте плодовете и зеленчуците си сурови, когато е възможно. Когато ги сготвите, извличате от тях някои от жизненоважните хранителни вещества. Готвенето засяга особено водоразтворимите витамини, като витамин С.

- Съхранявайте купа с богати на витамин С плодове в къщата си винаги. Грейпфрут за закуска не е лоша идея. Можете също така да помислите да ядете повече портокали, манго и киви.

- Направете лек обяд със сурови зеленчуци. Суровите броколи и червените чушки са изключително мощен антиоксидант и с голямо съдържание на витамин C.

- Яжте повече ферментирали зеленчуци. Една порция кимчи (традиционна корейска рецепта, приготвена от ферментирало зеле) осигурява около половината от препоръчителната ви дневна стойност на витамин С. Киселото зеле също е добър вариант. Освен витамин С и други витамини, кимчи и кисело зеле съдържат и пробиотици, укрепващи червата.

Как да се предпазим от грипа?

Грипът е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се от Influenza virus type А и Influenz...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com