Зависи ли здравето от месеца, в който сме родени - има данни, че да

9693
Зависи ли здравето от месеца, в който сме родени - има данни, че да
Снимка: Unsplash

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of American Medical Informatics Association разкрива, че месецът, в който сте родени, може да играе важна роля за цялостното ни здраве.

Изследователи от Колумбийския университет са изследвали 1,7 милиона пациенти в Медицинския център на Ню Йорк-Пресвитериан / Колумбийския университет в продължение на 28 години, за да определят дали месецът им на раждане определя вида на заболяванията, на които са изложени. След сравняване на медицинските досиета на участниците с 1688 заболявания, те откриват, че 55 от тези заболявания имат пряка връзка с техния месец на раждане.

5 начина, по които домашните любимци помагат на здравето ни

Имате домашен любимец? Е, ние имаме добри новини за вас - твърде вероятно е вашето куче или котка да спомага за вашето здравословно със...

Проучването установява, че "хората, родени през май, са имали най-нисък риск от заболяване, а родените през октомври - най-висок". „Важно е да не се изнервяте прекалено много от тези резултати, защото въпреки че открихме значителни връзки, общият риск от заболяване не е толкова голям“, казва старшият автор на изследването д-р Никълъс Татонети, асистент по биомедицинска информатика в Медицинския център на Колумбийския университет (CUMC ) и Института за наука за данни на Колумбия. "Рискът, свързан с месеца на раждане, е сравнително малък в сравнение с по-влиятелни променливи като диета и упражнения."

Учените стигат до заключението, че бебетата, родени през юли и октомври, имат по-голям риск от астма, отколкото всеки друг месец. Но това не е всичко. Те също така откриват, че „около една от 675 прояви [на ADHD, т.е. хиперактивност] може да се свърже с раждането в Ню Йорк през ноември [докато] хората, родени през март [са изправени] пред най-високия риск от прединфарктно състояние, застойна сърдечна недостатъчност и нарушение на митралната клапа". Родените през зимата и ранната пролет имат най-голям риск от различни сърдечни заболявания.

"Тези данни могат да помогнат на учените да разкрият нови рискови фактори за заболяването", обясни Татонети.

Според Science Daily резултатите от това проучване са сравними с подобни данни, събрани от цял ​​свят. Например, по-ранно шведско проучване също установи високи нива на диагностика на ADHD при бебета през ноември. Също така, това проучване повтаря датско проучване, че рискът от астма е най-висок за родените от май до август, когато „нивата на слънчева светлина в Дания са подобни на тези в Ню Йорк през периода юли и октомври“, точно месеците, които това проучване установява с най-висок риск от астма. Изследователите планират да повторят този метод на изследване в САЩ и в чужбина, за да видят как различните сезони и факторите на околната среда влияят върху резултатите.

Невероятните приложения на аспирина

Аспиринът има широко приложение в ежедневието. Ако поставите аспирин във вазата с цветя, те ще запазят красотата си и ще ви радват за ...

Източник: yourtango.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com