Здравословни мазнини: какво представляват и в какви храни да ги открием

6226
Здравословни мазнини: какво представляват и в какви храни да ги открием
Снимка: Pexels

Обичайно е да се чуе за вредите, причинени от мазнините в нашето здраве и болестите, които произтичат от прекомерната им консумация. Какво ще кажете обаче, ако ви кажем, че има и здравословни мазнини?

Не, това не е една от многото тенденции в храните и храненето, които изобилстват в нашето ежедневие. Това е вид мастно вещество, за което е доказано, че има много ползи за нашето здраве, включително осигуряване на енергия, необходима за изпълнение на ежедневните си функции. Искате ли да научите повече по темата?

Какъв вид мазнини са здравословните мазнини?

Мазнините не са лоши сами по себе си. Именно прекомерната им консумация може да има сериозни последици за вашия метализъм и да създаде подходяща pocva за медицински усложнения или сложни заболявания. Следователно въпросът не е дали ги консумираме или не.

Това са полезните мазнини, от които отслабваме

Повечето хора, докато спазват хранителен режим, си забраняват консумацията на каквито и да е било мазнини. Истината е, че съществуват т...

Всъщност мазнините са основна съставка в нашата диета, тъй като ни осигуряват протеини и въглехидрати.

Истинският ключ е в вида на мазнините, които консумираме. Не всички мазнини са еднакви: има наситени мазнини, които са тези, които са били обработени и променени преди консумация и тези, които откриваме в чисто състояние. Тези от последната група са известни като здрави или ненаситени мазнини.

Това качество ги прави особено подходящи за нашата консумация, тъй като са готови тялото ни да ги трансформира. Освен това, колкото и парадоксално да изглежда, те изобщо не влияят на нашите нива на мазнини и холестерол; напротив, те помагат да се поддържат на оптималните им нива.

Видове естествени мазнини и храни, богати на тях

Има два вида здравословни мазнини: тези от животински произход и тези от растителен произход.

Полезните мазнини, които не трябва да пропускаме

Мазнините не са нещо лошо и вредно. Да, има и такива, но тези, които се намират в плодовете, зеленчуците, ядките, месата и други полезн...

Разликата не е съществена, а по-скоро източникът от който идват. Нека да разгледаме някои от храните, най-богати на тези видове съставки.

Синя риба

Този вид риба оглавява списъка с храни, богати на здравословни мазнини. Сьомга, сардини или риба тон са някои от тях. Високото им съдържание на мастни киселини от типа Омега 3 помага за предотвратяване на заболявания, свързани със сърдечната система и подпомага правилното функциониране на мозъка.

Авокадо

Той е един от плодовете с най-високо съдържание на здравословни мазнини. Смята се, че на всеки 100 грама авокадо поне 15 отговарят на този вид мазнини, които са основният му макронутриент.

Храната, която елиминира мазнините на корема

Да се отървете от мазнините по корема не е просто козметично желание, то е необходимо за по-добро здраве. Това е една от най-опасните з...

Маслини

Маслините не само ни осигуряват добро количество витамини А и С, но и ненаситени мазнини от типа Омега 3 или Омега 6. Очевидно същите тези качества се споделят и от зехтина, който е и направени от този продукт.

Яйца

Освен че ни осигурява хранителни вещества като фосфор, калий или витамин А, тази традиционна храна съдържа приблизително 8,5 грама ненаситени мазнини в едно яйце. Освен това 70% от калориите, които яйцата ни осигуряват, идват от здравословни или ненаситени мазнини.

Здравословни мазнини? Сега знаете какво означават и какви са най-важните ползи, които имат за нашето здраве. Следващата стъпка е да ги включите в ежедневната си диета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com