10% от децата имат проблеми на пикочния мехур и отделителната система

46619
 10% от децата имат проблеми на пикочния мехур и отделителната система

Около 10 на сто са децата у нас имат функционалните проблеми на пикочния мехур и отделителната система, съобщи доц. Анелия Буева.

На 22 октомври в 19 часа в НДК ще има благотворителен концерт за набиране на средства за оборудване на функционален кабинет за Детската клиника по нефрология и диализа към Университетската болница "Проф.Иван Митев" в София.

От години Детската клиника по нефрология и диализа в столицата прави безплатни прегледи на децата. До момента са прегледани над четири хиляди деца от цялата страна, каза доцент Анелия Буева.

За да можем да открием скритите бъбречни заболявания на децата до момента сме прегледали 4 713 деца от Варна, София, Добрич, Кърджали, Смолян, Враца, последната седмица бяхме в Бургас. Следващата седмица ще сме във Велико Търново, обясни тя в интервю за БНР.

Какво точно представлява функционалното отклонение на отделителната система сред тези установени вече близо 10 на сто от децата у нас, или 120 хиляди деца?

Децата задържат урината дълго време, с огромен пикочен мехур, не се изпишкват добре, остава урина, която се нарича остатъчна урина, а тези обстоятелства водят до инфекции на отделителната система и постъпване в болница за лечение и увреждане в далечен план на бъбреците, обясни доцент Буева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com