16 млн. лева не стигат за дейността на болниците през ноември

49645
16 млн. лева не стигат за дейността на болниците през ноември
Снимка: БГНЕС

Делегатите на 59-я извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) гласуваха за преподписване на текстовата част на Националния рамков договор (НРД) 2014 година, предаде БТА.

От 206 присъстващи 156 гласуваха "за", "против" бяха 36, а "въздържал се" гласуваха десетима. Цените и обемите на медицинските дейности също бяха приети от делегатите на събора.

Мирно споразумение - БЛС и НЗОК ще подпишат Национален рамков договор

Следващата сряда, 18 декември, Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще подпишат споразумение ...

Чрез гласуването на събора се упълномощава Управителният съвет на съсловната организация да сключи НРД 2014 с Националната здравноосигурителна каса. Обемите са прогнозни. Няма да има лимит при лечението на пациенти, каза пред журналисти след приключването на събора председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той изрази удовлетворението си от повишаването на цените на всички педиатрични клинични пътеки, на някои хирургични пътеки, на интензивните грижи, на раждането и други.

По думите на д-р Райчинов в момента не достигат 16 млн. лв. за изплащане на 80 на сто от дейността на болниците в страната, изработена през ноември. Той изрази надеждата си, че  до дни ще се намери решение. Изчерпани са възможностите парите да се осигурят от събрани здравноосигурителни вноски над прогнозните или от актуализация на бюджета на Националната  здравноосигурителна каса.

Ръстът на хоспитализациите рязко се е повишил през последните два месеца, което е довело до увеличение на изработената дейност в болниците, посочи д-р Райчинов. Ако средствата не се намерят, БЛС ще реши дали да предприеме някакви действия, но сумата не е чак толкова голяма, за да не може да се справи държавата, смята Райчинов.

По време на извънредния събор беше отхвърлено предложение за оставка на ръководството на
съсловната организация, направено от представител на Великотърновската колегия.

Напрежение между БЛС и НЗОК

Съмнения за умишлени провали на преговорите за Национален рамков договор между лекарското съсловие и Националната здравно-осигурител...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com