163 са вече потвърдените случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)

10380
163 са вече потвърдените случаи на коронавирус у нас (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

163 са вече заразените от коронавирус у нас, след като днес бяха открити 21 нови случая. До момента трима души починаха, а трима се възстановиха напълно, уточни началникът на кризисния щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

Най-много от заразените са в София - 103. Има случай и в болница „Токуда“ – млад мъж на 34 години. РЗИ ще затвори лечебното заведение за 24 часа, за да се дезинфекцира, и след това тя отново ще функционира нормално. Нови случаи днес има в София, Бургас и Пещера. Средната възраст на починалите е 75 години.

Лекар от бургаска болница е с положителна проба за коронавирус

Лекар от хирургичното отделение на частната бургаска болница "Бургасмед" е дал положителна проба за коронавирус, съобщи БНР-Бургас. Сле...

Генерал Мутафчийски напомни, че в момента у нас има 8 случая на пациенти между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика. "Никой никога не е твърдял, че вирусът не поразява по-младите. Смъртността е по-малка. Наблюдава се едно безгрижие, което цари по улиците и централните части, Витоша е пълна с хора и цял ден валят сигнали за нарушаване на рестрикцията, което е пълно безобразие“, каза той като припомни, че само вчера в Италия са починали над 600 човека.

„Пикът върви в ниската част на кривата, но започва да се разколебава. Вече започва да се качва. Трябва да сте наясно, че всички мерки, които препоръчваме, са насочени към снижаването на този пик. Не мога да коментирам кога ще е пикът, но мога да кажа, че няма да е този месец. Може би в края на април или началото на май“ допълни той.

Запитан за препаратите на хининова основа, за които излязоха данни, че помагат в борбата с коронавируа, ген. Мутафчийски обясни, че никога не е имало изследване за нашия хининов препарат. „Толкова са малки изследванията, че дори бяха смешни в началото. За резохина има някакви по-сериозни данни, че оказва някакво влияние върху коронавируса. Препоръчва се да се използва заедно с антибиотик, защото интерстициалната пневмония дава често бактериална инфекция. Хининът, обаче, не може да се пие като превенция, а се използва в болница за сериозните случаи“ допълни той като уточни, че в щаба а получи 100 опаковки с по 100 таблетки.

Той отново повтори, че дори при положителни проби, когато са без симптоми, пациентите не трябва веднага да хукват към болниците. „Болки в гърлото, температура, кашлица, не са признаци да се приеме пациент в болница. Когато се появи задух, това вече е тревожен симптом и тогава трябва да се вземе с линейка и да се приеме“, допълни той.

Нови случаи на коронавирус у нас, но вече има и излекувани (ВИДЕО)

Общият брой за денонощието са 30 инфектирани, като така бройката на пациентите с коронавирус у нас нараства до 142 души. Това стана ясн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com