Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акад. Петрунов: 3 месеца след втората доза трябва да се сложи бустерната

28 декември 2021, 09:26 часа • 4444 прочитания

След втората доза има малко над 60% ефективност, след бустерната доза нараства до 90%. Изследванията показват, че трябва да се скъси периодът за бустерната доза и три месеца след основния цикъл на имунизация е напълно достатъчно да се постави.

Това заяви алергологът акад. Богдан Петрунов пред NOVA.

Той каза още, ме няма достататъчно сериозни данни за протичането на омикрон. "Знаем от Южна Африка, че е много по-заразен, но протича по-леко. Казваме, че по-леко протича, но това не значи, че медицинската ни мрежа не е натоварена", уточни Петрунов.

Според него болниците ще бъдат натоварени и най-вече личните лекари. Няма да бъде леко на болничната система, защото заедно с грипа ще доведат до по-голямо натоварване, смята специалистът.

"Изпреварващата мярка е стимулиране на масовата ваксинация. Има достатъчно научна информация, че наличните ваксини дават зашита срещу омикрон. Ваксините нямат 100% ефективност. Те имат две свойства - да намалят тежестта на заболяването и смъртните случаи", каза още акад. Петрунов.

Той прогнозира, че ще се налага да се слагат ваксини един път годишно. "Израел говорят за четвърта и пета доза. Докато глобално в света не се постигне минимум 70% ваксинационно покритие, трябва да се ваксинираме", предвижда алергологът.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес