Алергиите тормозят все повече хора

16653
Алергиите тормозят все повече хора
Снимка: Thinkstock

През последния един век честотата на алергиите е нараснала тройно. Алергичният ринит, който е бил като казуистика в началото на 20-и век, сега е най-честата алергична болест и около 25 на сто от хората имат алергична хрема.

В продължение на хилядолетия човечеството е живяло по един начин, много близо до земята и животните. Сега градският тип на живот рязко променя това, няма контакт с пръстта, няма контакт с храните, които са използвани по-рано, няма контакт с животни и това до голяма степен променя нашата имунна система. Ние сме едно цяло с микробите, които са част от нас. Имунната система вече е в едни ненормални условия и започва да прави такива отклонения като алергични и автоимунни болести, обясни пред БНР доц. Мария Стаевска, алерголог от Александровска болница.

Специалистът отхвърли разпространения сред родителите мит, че до 3-4-годишна възраст не могат да се правят алергични тестове. Алергените са нормални неща в околната среда, ние непрекъснато контактуваме с тях. Проблемът не е в алергените, а в имунната система. Така че няма какво да стане от една кожна проба и не разбирам откъде идва тази дезинформация, каза доц. Стаевска.

Според нея на алергичен тест могат да се подлагат дори бебета. Доц. Мария Стаевска препоръча при необходимост да се прави имунотерация, като подчерта, че съвременните лекарства са ефективни и безопасни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com