X
 
 

Ананиев увери, че няма да останат населени места без джипита

1829 0
Ананиев увери, че няма да останат населени места без джипита
Снимка: БГНЕС
“Няма да останат населени места без общопрактикуващи лекари в страната”, каза днес в Стара Загора министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В петък Народното събрание прие закон, с който срокът за придобиване на специалност по обща медицина се удължава с още 4 години. Според него този срок е напълно достатъчен за придобиванете на специалността от 1500-те джипита без обща медицина в страната.

“В момента се изготвя и проект на нова Наредба 1 за специализациите, в която се акцентира върху броя за увеличаване на броя на специализантите по тази специалност”, съобщи Ананиев и уточни, че в момента текат консултации и за дистанционно обучение по специалността “Обща медицина”.

Хиляди се включиха в Нощта на музеите в Стара Загора (СНИМКИ)

Старозагорци и гости на града се включиха в 15-ото за Стара Загора издание на Нощта на музеите. В Международния ден на музеите културни...

На въпрос дали ще се постигне съгласие за увеличаване заплатите на професионалистите по здравни грижи Ананиев увери, че от началото на годината правителството е приело няколко постановления, с които са увеличени разходите на Министерството на здравеопазването (МЗ), преобладаващо за увеличаване на работните заплати. В момента текат преговори с Българския лекарски съюз (БЛС) за увеличаване на цените на клиничните пътеки и на новите цени по Наредба 3, което ще даде още възможности за увеличаване на заплатите. Министърът се надява, че ръководствата на болниците на база на вътрешните правила за определяне на индивидуалните заплати ще направят така, че възнагражденията на професионалистите по здравни грижи ще достигнат достойни нива, каквито те заслужават за своя труд.

“Не мога да спра нито един протест. Това, което мога да направя, е да създам условия за решаване на проблемите. За няколко месеца обаче не могат да се решат проблеми, трупани с десетилетия”, каза министър Ананиев и увери, че се върви в посока за тяхното решаване, за да има дългосрочен режим за увеличаване на заплатите на медицинските специалисти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители