Арх. Петкана Бакалова: Казусът с Националната детска болница е тест за новото правителство

7307
Арх. Петкана Бакалова: Казусът с Националната детска болница е тест за новото правителство
Снимка: Facebook

На 7 декември бившият служебен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че Националната детска болница ще бъде построена в двора на настоящата Правителствена болница. След дълги години на търсете на решение, място за строеж, борба и неуморна работа на всички, които милееха за каузата, изглеждаше, че най-после е настъпил краят на голямото търсене. Идеята за сливането на двете болници и изграждането на нова бе приета и от Инициатива за детска болница, чиито представители от години анализират и събират най-доброто от световната практика и търсеха начин то да бъде реализирано в страната ни, за да имат българските деца болницата, в която да получат всички необходими грижи на едно място. Но радостта не трая дълго.

С идването си на власт новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова обяви, че замразява процедурата сливане на детската болница с болница "Лозенец".  Решението беше предшествано от упорити протести от страна на медиците от Правителствена болница, към които се включи и Софийски университет.

На 4 януари инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД заяви в интервю за БНР, че първоначално сключеният договор (за използването на изоставения строеж в карето на Александровска болница) има възможност да бъде изпълнен. Въпреки затрудненията, междувременно са проведени тръжни процедури по ЗОП и е избран строителен надзор, избран е инвеститорски контрол, има четири варианта на идейни проекти, теренът е съгласуван с всички засегнати институции, както и има протокол за съгласувани съвместни действия с всички лечебни заведения около и на терена на бъдещата детска болница в карето на Александровска.

По думите му "от МРРБ очакваме да получим допускане да изменим действащия в момента застроителен план, така че бъде нанесена съществуваща сграда, защото тя съществува и в кадастъра и като актив в балансовите сметки на МЗ."

Според Министерството на здравеопазването действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и около територията на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Според архитект Петкана Бакалова теренът на бившата Правителствена болница, който беше обсъждан за новата детска болница, е в активите на дружеството, но принципал на собствеността е Министерство на здравеопазването:

"Има и други възможности, които трябва да бъдат проучени и обсъдени. Въпрос само на разум и политическа воля е да се намери място за бъдещата болница, което да е съобразено с европейските и световните стандарти, а не със съветските от 1970-те години. Теренът на всяка съвременна болница трябва да отговаря на няколко основни критерия като достатъчно площ, наличие на транспортна и инженерна инфраструктура – достатъчно мощности, магистрален водопровод (поне два) и пр., осигурен масов транспорт, възможност за развитие на сградата, ниска замърсеност на въздуха,. Развалината в двора на Александровска не отговаря на повечето от тях.", обясни още арх. Петкана Бакалова, представител на инициативата "За истинска детска болница" в интервю за Actualno.com.

По думите й "казусът с националната детска болница е тест за новото правителство. Първо, довършването на старият строеж е незаконно. Министър Комитова го заяви ясно и категорично, с аргументи. Призна го в официален документ дори министърът на ГЕРБ Аврамова. Обществената поръчка за 12-етажен строеж не може да бъде изпълнена, а договорът де факто е нищожен. Опитите да се подмени предметът на поръчката като вместо проект за довършване на стария строеж се представят визуализации на нова 5-етажна сграда е второ незаконно действие." 

 

Изоставеният строеж в карето на Александровска болница. Снимка: БГНЕС

"Запазването на опорочения договор за завършване на стария строеж под каквато и да е форма нарушава и Закона за устройство на територията, и Закона за обществените поръчки. Процедурата, по която е избран изпълнителят – инженеринг, без идеен проект, без предварителни сметки за стойността на обекта е идеална възможност за корупция. А процедурата за детската болница е още по-съмнителна, защото не само че няма проект, но няма и задание за проектиране. Не са поставени никакви изисквания към бъдещата сграда - за качество на материалите, инженерните системи, технологиите, за ниски експлоатационни разходи и т.н. “, категорична е арх. Бакалова.

Тя припомни, че по света заданията за изграждане на болници са изключително подробни - между 400 и 1000 страници, в които се описва всеки елемент с изискване за най-високо качество. Заданието за детската болница бе 20-ина страница и под натиска на Камара на архитектите в България и граждански организации бе допълнено до приблизително 40.

"Ако този здравен министър и това правителство не прекратят поръчката, това означава, че няма промяна, че се отмятат от заявките си за законност и за борба с корупцията", допълни арх. Бакалова. 

Новият здравен министър спира временно сливането на болница "Лозенец" с детската болница

Първото решение на Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова е факт - със свое писмо тя временно спря процедурата сливане на...

"Има много специализирана литература как се правят детски болници, има световни асоциации, има изследвания, не е лошо не само ние, архитектите и лекарите от инициативата, но и министър Сербезова да се запознае с тези документи", коментира още тя.

"Инициатива за детска болница" подготвя отворено писмо до министър-председателя с подробната фактология и аргументи защо тази поръчка (за строеж на детска болница в  карето на Александровска) трябва да бъде прекратена.

"Ако искаме да променим държавата, не можем да нарушаваме закона, коментира тя и добави, че Инициативата за детска болница ще сезира Европейската комисия и комисиите към Европейския парламент за беззаконието с договора. Има базови норми за почтеност и законност, валидни за целия Европейски съюз, и държавата ни погазва всяка една от тях с договора за детската болница".

Според арх. Бакалова трябва да се направи анализ на нуждите на детското здравеопазване, за да има качествена нова детска болница. В Бургас за изграждането на детска болница бе отделена една година само за анализ на нуждите в региона, който болницата ще обслужва, и за изготвяне на техническо задание за проектиране. За националната детска болница такъв анализ няма. Няма и качествено задание за проектиране.

"Изглежда за някого са по-важни интересите на строителния консорциум, отколкото на децата. Това е признак за наличие на скрита власт. Цената е грешната посока за развитие на детското здравеопазване за десетилетия напред", категорична е тя.

Протест: Медицинският факултет на Софийския университет спира занятията

В знак на протест срещу решение на здравния министър всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет от д...

Архитектката подчерта, че дори старият строеж да бъде напълно разрушен и бъдещата болница да бъде построена на същото място от нулата, това отново ще е незаконно със сегашната обществена поръчка.

По думите й най-доброто решение е опороченият договор да бъде прекратен, създаденото от здравния министър на ГЕРБ дружество да бъде закрито или трансформирано, а процедурата да започне на чисто, като спазва законите и защитава обществения интерес.

Историята

Идеята за построяването на Национална педиатрична болница съществува отдавна. Първата копка е направена в далечната 1978 г. на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. В годините проектите продължават, но поради различни причини не се реализират.

От 2002 година Педиатричната асоциация настояваща за изграждането на самостоятелна обособена Национална детска болница. През 2017 година стартира инициатива за Нова многопрофилна университетска детска болница.

Намери ли своя дом детската болница - от изоставен строеж до двора на Правителствена

На 7 декември служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, така чаканото решение за изграждането на Национална дет...

През далечната 2015 година тогавашният зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обяви, че има идея да се изгради детска болница, която да поеме всички структури, които в момента са пръснати в отделни здравни заведения.

На 26 април 2020 година петиция, събирана онлайн, с подписите на над 17 000 граждани беше внесена в Министерския съвет с искане на оставката на здравния министър Кирил Ананиев заради започващият строеж на Националната детска болница. От договора, сключен тогава с "Главболгарстрой", се планираше скеле на 40 години в двора на Александровска болница, с твърдения за липсващи ключови елементи за съвременна детска болница, да бъде достроено. За строежа трябваше да отидат 100 млн. лв.

Въпреки общественият натиск това да не се случва и въпреки дългите преговори с министерството и неговите експерти, на 2 април договорът все пак беше сключен - по време на извънредното положение, без предварителни анонси и дебати. Още тогава експерти и архитекти се обявиха срещу изпълнение на проекта. В отворено писмо до всички политически представители, граждани призоваха "спрете обществената поръчка за превръщане на изоставен стар строеж в национална детска болница".

На 25 май Кирил Ананиев заговори за нова конструкция, но не се ангажира с цена и допълни, че ще има пълна прозрачност за проекта. На 15 юли 2020 година бе учредена „Здравна инвестиционна компания за детска болница“. Вижте повече в ТАЗИ СТАТИЯ.

На 14 септември 2020 година наследникът на Кирил Ананиев Костадин Ангелов заяви, че старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора, обясни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване